Salam

Islamic Calender

Muhasabah Cinta by edcoustic


Sesungguhnya ujian yang diberikan amat berat. Selagi masih ada nyawa Insya-Allah akan terus berjuang..

Ada-ada saja

Assalamualaikum.

Bila malam, ada saje aktiviti-aktiviti budak berbulu nih. Tak boleh tengok orang senang skit. Ada jer nak menyibuk..

 Anak berranak ni memang tak boleh jauh. Emak dia jer yang sibuk nak mengkelek anak. Anak dia steady jer dok main-main ngan abangnya.

 Kalo bab nak tidur masih boleh kompromi nak tidur sesama.

Haa.. yang ni muke memang tak boleh blahh.. Pastu kalo bab menyepahkan rumah nombor satu. Nak marah lebih-lebih tak boleh sebab dah dapat imuniti dari mem besar@MIL. Tak padan dengan badan tul budak nih.

Ok lah.. Salam jumpa lagi.
Wassalam

Salah Tempat???

Assalamualaikum..
 


Kalo ikutkan gambar kat atas tu, mesti ada orang ingat aku salah masuk tempat.. Ya..ya.. tengok pada bekas tu jer dah tau dahh.. Mana la ada orang jual benda tu kat tempat camnih.. Yer tak??? Hahahahaaa.. abaikan saja la. Orang dah tengok semacam je bila bees bawa benda alah nih.. "Alaaa pakcik-pakcik dan makcik-makcik, jangan la pandang sedemikian rupa. Saya seganla.". Ermm salah ker?? Bees rasa betul la, sudah pasti ini tempatnyer.. Nekad je la.. Kalo tak caya cer tengok gamba kat bawah tuu..

Kesian kan, x der tabung cantik-cantik. Guna jer apa yang ada. Masa nak angkut dari kereta tu, cam tak larat jer. Sib baik opismate baik nak temankan n nak bawakan satu bekas tu.. Tq Ain.. Tabung warna coklat untuk duit seposen. Masuk bank pun buat muke seposen jer bila semua mata memandang.

Yang hijau pulak mewakili duit dua posen. Sib baik tak mengangkut ngan duit lima posen, kalo tak boleh patah pinggang den ni ha..

Nih baru cerita bawa duit, masa kira duit lagi la haru...Errkkk camner nih??? Ini babak kat kaunter plak.
Akak bank : " Nak tukar duit yer?"
Bees : Sengih sambil mengangguk. (Dah macam orang setuju nak menikah jer..Malu) Hahahah udahhhh..
Akak tu pun dengan daya yang ada membawala bekas chomel tu kat meja belakang n mencurahkan segala isi perut yang ada dalam tin tu. Selang beberapa minit..
Akak bank : "Dik, duit tu boleh tinggal kat sini tak? Mesin Stuck la."
Bees : Haa..ermm (memikir sejenak).."ok... Borang ni semua saya dah isi."
Akak bank : " Kalau mesin tu dah ok, saya akan hubungi. Nombor telefon boleh tuliskan dalam borang masuk ni".
Bees : "Ok kak,'. terus jer menulis nombor phone. "Ok kak dah siap. Terima kasih kak.." Bees berlalu dari situ dengan senyuman dan harapan dapatlah tahu total duit tu braper. Tak sabar..

Dalam hati, ' ermmm nih mesti akak ni tak sabar, dia masukkan semua skali duit tu dalam mesin. Jem la mesin tu, bees pernah tengok ada orang buat kat tabung haji. Abang tu kata ngan sipenukar duit tu " dik lambat sikit yer nak kira, tak boleh masukkan banyak-banyak terus dalam mesin nih, nanti tersangkut."... Ooo gitu rupanyer..

Ok lah.. Bersabar itu besar ganjarannya.

Wassalam

Bunga tiga bulan

Assalamualaikum..

Semalam sambil jalan-jalan ternampak bunga nih..

Bungaa..cantikkk

Wassalam

Suami Aku Ustaz

Assalamualaikum..

Minggu lepas dapat habiskan novel ni dalam tempoh satu hari. novel yang banyak menunjukkan sifat kesabaran dan nilai-nilai murni yang boleh diterapkan dalam hidup seharian.

Memang best buku nih..

***
semalam kat umah ayah ada terjumpa seseorang macam karakter dalam novel nih. Kalau la ada adik, memang dah kenenkan ngan dia..miahahahahaha..

Wassalam

Terdengar-dengar lagu ni

Assalamualaikum...

Malam tadi sebelum tidur, terdengar-dengar lirik lagu ni.. ermmm..


Wassalam

Warna warni hujung minggu

Assalamualaikum.

Pagi-pagi dah nanges depan rezeki, tak baik kan....Hati ini kalah lagi... eeerrrmmmmm

 
 
 Tawa dalam tangisan..nangis dalam hati jew..sakit ooo...

Tak pe la, tengahari ni kan balik umah mak.. Sampai-sampai jer kat umah dah ada orang datang. Bukan saper pun, ada cina nak bli durian. Memang tiap-tiap tahun datang nak beli durian. Sebab ada dua pokok memang feberet dia. Dia dah booking dah pokok tu, tapi taun ni buah dia tak banyak. Ermm sian pulak tengok muke dia bila buah durian tu tak banyak. Tak pe la, rezeki tahun depan insya-Allah ada lagi tu. 

Rupanya kak ngah pun ada kat rumah, besttt meriahh.. Pas salam jer, mak soh makan.. Bagaikan orang yang mengantuk disorongkan bantal.. hati mendung tiba-tiba bertukar girang dan riang gembira. Bila buka tudung saji, lagi la senyum sampai telinga.


 Ayam hutan masak ungkep.. Balik ni pun sebenarnyer nak blaja masak ungkep, almaklumlah dah banyak makan semut semua benda lupaa.. Insya-Allah nak masakkan untuk hubby minggu depan sebab da menyebut-nyebut ungkep. siannn


 Hancur niat nak diet... Penuh satu pinggan. ayam masak ungkep+ ikan puyu goreng+sayur kangkung goreng+ air kosong sejukkk..Memang sedapp

 
 Dah lama tak makan ice cream camnih. Macam rainbow..ada coklat+keladi+pandan+vanilla..Singgit jer nih. Siapa kata ice cream ni low class?? silap laaa bezanyer cuma cone yang tak ada bekas cam cornetto tu... Ada tak ice cream singgit tapi rasa macam-macam???..ko ade??? Sib baik abang ni lalu depan rumah time tengah panas-panas camnih.. memang ngam laa...

Alhamdulillah.. balik dengan perut yang kenyang... hahahah bertuah punyer anak..Anak ayah la katakan.. Sayang semua...


Hujung minggu memang seronok

Assalamualaikum..

Memang seronok hujung minggu dok rumah. Banyak kerja boleh buat. Dari dalam rumah hingga ke luar rumah. Pagi-pagi lagi bees dah turun kebawah. Sambung kerja semalam petang yang tak done. habis pokok kaduk belakang rumah kena tebas pagi nih. Kononyer nak buat cover longkang tu, tapi bila da terlalu merimbun rasa semak walaupun kurang sikit bau-bauan yang 'harum' itu. Biasa la kan, duduk kampung kene buat cara kampung.

Habis menebas, bees sambung pula dengan aktiviti menebang pulak. Wahhh dah nak jadi badang ke ape..Hahahaha maner der badang, takat tebang pokok cipu tu ok lagi. Pokok bunga kenanga yang tak berbunga. Harap tinggi je dah jejak bumbung tepi rumah, tapi x der nak bunganyer. Kalo ada bunga baru best. Wangiii jer bauu kann,. Kalau maghrib-magrib bau dia boleh menegakkan bulu-bulu roma kat tangan nih..ekekekek.. Seriauuu... yang seronoknyer, kalau tak tebang alamatnyer bulu telinga bees pulak yang tumbang..ekekekek

Lepas abis bab potong pokok kenanga, bees sambung dengan pokok yang lebihhhh kecikk..Hahahah kalau lagi besar, bees bukan orang yang sesuai nak buat kerja tu. Minta maap la yer, memang la bees orang kampung tapi kedrat tu tak sampai lagi. Kalau dah sampai kedrat tu maknanyer dah boleh masuk pertandingan irongirl Langkawi. Ada ke agaknyer kategori tu?????  Nanti bees minta tolong uda ajarkan camner nak tebang pokok yang lagi besar cam pokok kelapa, durian,  rambutan dll (kecuali kayu balak okkk) Yang tu kena pakai chain saw tak boleh pakai gergaji. Kalau dah macam ni pas ni boleh buat partime tebang pokok.cara..caraa...carraa.. ehh merepek pulak, bees tebang pokok terung la..Hahahahaha kecik jer kann.. Tapi bukan terung warna purple tu, tapi terung pipit. Kalo orang jawa panggil terung pokak.. Ntah kenape nama dia camtu memang aku tak tau la... seriyesss..

Nahh.. habuan dari kerja-kerja arinih memang tak sangka sangattt..

Berbalut tu.. cam cedera parah jer.. Sib baik tangan kiri yang kena..


 Alaaaa.. ciput jerr.. Jauh lagi dari jantung..Hehehe Tapi sakit juga sebab darah meleleh-leleh keluar. Ni kes berangan masa pegang gunting sebab nak kutip terung pokak tu. Teringat kat emak, emak suka terung ni,buat sambal..Ermmm rindunye kat mak..dah sihat ke belum yer??

Alhamdulillah. Aktiviti selesai untuk ari nih. Ok
Wassalam..


Lake Kenyir - Part 2

Assalamualaikum..

Samb.

Selepas segala urusan di kaunter selesai, maka kami terus dibawa ke bilik menggunakan buggy. Ermm memang best bila kita dikelilingi oleh kehijauan hutan, bunyi burung dan ada beberapa haiwan liar yang berkeliaran disekililing tapi tidak merbahaya kepada pengunjung.

Apabila menjejakkan kaki kebilik rasa letih hilang. Keadaan bilik yang selesa dan perabot yg minimal serta chalet menghadap ke tasik. Ermmm best betul hirup udara segar. Kalau kat BP susah nak dapat suasana yang sebegini. Silap-silap hirup debu-debu kayu dari kilang je yang banyak. tak mau cakap banyak lagi untuk 1st day nyer trip. Keadaan diri pun tak mengizinkan untuk eksplore lebih banyak tempat untuk waktu yang singkat ni.


Perjalanan kebilik melalui lereng yang curam.. Seram bila tengok kebawah...

 
Alhamdulillah..Walau tak besar mana, tapi amat selesa.

Ruang menonton bersebelahan dengan balcony..

 Pemandangan dari balcony yang menghadap tasik. Sungguh indah anugerah ciptaan Allah.


 Pandangan luar bilik adalah seperti yang sebelah tu (no. 2 dari kanan), bukan rumah yang x de tingkap tu yer.. Yang tu tak tau tempat apa.

Suke..sumer dah tersedia..siap ngan toothbrush.. Tapi colgate kena bli sendiri yer...Kawasan untuk mandi+bersiap+gobok baju+cermin = satu bilik...

Ok lah..nanti asmbung lagi untuk trip singkat hari kedua yer..
Wassalam




Musim durian dah tiba

Assalamualiakum..

Alhamdulillah, musim durian dah tiba. Memang hantuuu laaa..

 Ambooiii..kuningnyer dia..

Nampak macam biasa jer, tapi bila dah rasaa..Waaaaaa pijar wooo.. Tapi bees suke yang pahit2 nih..

Kucing tidur..Ada macam kucing tak?? Memang mabeles laa..

Hari sabtu semalam x-roomate dtg umah nak makan doyan. Alhamdulillah, tercapai juga hajat dia. Lagipun memang da lama tak jumpe sejak lepas bees kawin. contact n FB jer... Tq deqnor sebab sudi dtg umah..Luv U lahh..

Wassalam..

Lake Kenyir- Part 1

Assalamualaikum..

Dah teperuk lama gamba-gamba kenyir nih. Hahahaha kalo jadi tapai kompem tapai tu da jadi ubi balik..Apa pun nak citer sikit gak pasal trip kenyir.

'Cuti lepas hubby ajak bees pi Kenyir. Wahhh excited tul la nak masuk hutan. Hahahaha macam la lasak sangat mak cik nih.
Bila hampir tiba hari kejadian, keadaan bees agak kurang memuaskan. Demam dan batuk datang dalam bentuk pakej. Alhamdulillah masih kuat lagi untuk melawan rasa sakit dan letih badan. Bas bees pun sampai agak lewat pagi tu kul 5.30am. Sebab banyak kenderaan menghala ke arah utara. Bercuti barangkali sama seperti bees. Sampai saje kat bus stand rasa cam dah tak larat dah. Kat dalam beg penuh ngan bekalan gula-gula batu, haks, strepsil, fisherman.. batuk masih tak nak pegi jugak. Bila hubby jemput tu, rasa mamai dah sebab tak larat. Memandangkan esuk pagi nak gerak kul 9.00am so kena gak kuatkan semangat..Semangat untuk pergi bercuti yeehhaaaa...Dah booking resort, tak kan nak cancel plak yerk..






 Menuju ke reception untuk check-in.

 Kenderaan yang digunakan sepanjang di resort untuk bergerak, kecuali untuk breakfast yer. Harus berjalan kaki untuk menikmati keindahan hutan.

 Hall yang agak luas dan juga nampak tradisional. Ukiran pada tiang memang cantik dan halus.


hubby tengah berurusan dikaunter.

 Bila tengah menunggu buggy, nampak pulak rusa tengah landing kat bawah pokok nih..

Resort yang berbaloi untuk pergi. Siapa-siapa yang suka dengan suasana yang aman, x de bunyi bisng-bising boleh la datang sinih. yang suka pada aktiviti memancing dan tracking pun amat digalakkan. Cuma satu jer yang agak kurang memuaskan, memandangkan kami ikut jalan ke cameroon highland bila sampai kat Felda Aring, jalan amatlah teruk. Tak snap plak arituh sebab dalam kereta ni bees da kalut. Dengan lopak dan jalan berlubang-lubang, memang haru la..Lopak bukannyer kecik, da macam tempat kerbau berkubang tu..Kami da la naik keta kecik bukannyer 4x4. Tayar keta tu kalo salah sikit alamatnyer kena 'on tow'.. Sedih rasanyer bila jalan ke tempat yg nak dituju camtu rupanyer. kena cari jalan alternatif lain. Next time kalo nak pi lagi kena lalu Grik. Memang adventure betul jalan dia. Rasa nak nanges pun ada.. Bila da masuk kawasan kenyir tu, jalan da ok tak de la macam jalan felda tu. Macam mana la penduduk kat situh boleh tahan. FELDA, prihatin la sikit pasal jalan kat Felda Aring ni. sedeyyy.. Ok lah..will be back lagi untuk part seterusnya.


Dalam beg pun jadi

Assalamualaikum..

tak de keje agaknyer bebudak ni. Sambil main-main dalam beg tu dapatlah denga MIL nyer tazkirah. Ok gak kan.


video


Senda & gurau

Assalamualaikum..

video

Suka sangat gurau atas katil bilik. Dah la si Jojo nih memang suke tido atas katil..Kat bilik tv dah ada port dia tido.. Kalo tido ngalahkan orang kerja nyawit..Hahahaha

Riadah di petang hari

Assalamualaikum..

Memandangkan untuk masa untuk capture video kembara tak abih lagi, so bees gunakan masa yg ada ni update skit story pasal budak-budak berbulu nih. Hahahaha.. Sib baik pc sendiri ada kat office nih..senang skit nak menyambil...

video




Ini la bila da x de keje kat umah.. X de anak kecil nak diulit, so kucingla yang boleh jadi penghibur di kala ini.

Demam Snow White & The Hunstman And Prometheus

Assalamualaikum..

Minggu lepas hubby balik n ajak bees pi tengok wayang. Lama dah tak tengok wayang. So atas permintaan hubby seminggu dia balik, kami tengok Snow White & The Hunstman dan lagi satu Prometheus. Sungguh-sungguh dia nak tengok prometheus. Sib baik pi ari jumaat malam sabtu, so tak de la rasa letih bila nak pi kerja. Perfect time.

Apa yang pasti bees suka sangat ngan soundtrack for Snow White & The Hunstman. Belum start tayang lagi bees memang suke dengar lagu dia hari-hari. Muke manis tapi suara memang power.


Tapi bila da tengok movie dia ermmm...ok la.. Bila cerita dongeng kanak-kanak dijadikan filem untuk orang dewasa, cam tak puas hati sebab evil queen mati camtu je....What do you expect from this film ha??? Hahahaha... Kematian yang sangat dramatik, ???peperangan yang hebat.???

The best ialah 'Charlize Theron' la apa lagi. Evil queen memang cantik, lebih cantik dari snow white..Macam pelikkan.

" Mirror, mirror in the wall, whose the m********* (ayat kak timah) of them all??"
Hahahahah memang gelak sakannn..

Prometheus plak adalah jawapan camner bleh wujudnyer alien. Almaklumlah dari pengarah yang sama, so nak bg clear la saper mak n bapak alien nih..Ermmm kalau nak tau, pi la tengok citer nih. Fiksyen semata-mata, jangan percaya plak pada benda-benda camni plak..

K Wassalam..

Susulan

Assalamualaikum.

Daripada sesi mengubat yang lepas, bees tak dapat lagi telur ayam kampug tu. Kat umah emak, semua ayam tengah mengasuh anak so x der yang bertelur buat masa ni. Memandagkan hubby balik, kali ni hubby ajak bees pi berubat susulan guna kaedah tradisional. Kawan hubby yang bg tau sebab. Orang tu kawan hubby nyer MIL.

Bees n hubby pi lepas bees abih keja. Kata Mak Cik tu, luka bees tak sembuh lagi. Dia pun kata lebih kurang macam orang ubatkan bees sebelum ni. Mak Cik tu cuma urut perut bees guna air je untuk menggantikan minyak. Dia kata kalau ada kelapangan boleh la datang. Ermm sesungguhnya saya tidak akan putus asa.

Dalam surah Al-Baqarah ayat 286  yang bermaksud :

" Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dengan berkata): "Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami ! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya. Dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami, dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir."


Wassalam

Air Pasang Besar

Assalamualaikum..

5 Jun yang lepas bees sempat pi pantai kat kawasan umah MIL. Panti minyak beku namanyer. tempat ni tak de la cantik sangat just sesiapa yang nak memancing, memang la ini tempatnyer. Kalau kena lubuk yang betul, banyak la ikan sembilang yang mengena. Wahhh best tu kalau dapat masak asam pedas.
Ehhh stop, lari topik. Hahaha ..
Bees pi pantai ngan hubby. Masa ni hubby cuti seminggu sebab ada urusan kat sinih. Alhamdulillah, seronok rasanyer bila suami ada kat sisi..Hehehehe getiksss.. Malam tu kami pi jalan-jalan tengok laut la. Sampai jer, angin kuat and ombak tinggi. Dengar dari atas pun memang kuat bunyinyer. Lain macam jer, nak kater nak ujan tak jugak. Ooooo baru teringat, kan harini gerhana bulan, so secara automatiknya tarikan graviti adalah tinggi. Fenomena angin dan ombak besar biasanya satahun sekali. Untuk info selanjutnya boleh la google yer.. Jemu plak bila nak menerangkan satu persatu. tak cukup page.

 Berani betul kereta tu harung air pasang. Takut laaa sebab air masin ...

 Sib baik nampak jalan lagi.

 Landing dikawasan yang agak tinggi sedikit.

Model pasang siap..heheheh jangan marah tauuu...

Ok lah..will be back with a new stories..
Wassalam

Bila cuaca panas

Assalamualaikum.

Dah masuk minggu ketiga kat rumah tak hujan. Ya Allah, bahangnyer sangatlah terasa. Ini baru didunia, Ya Allah kau lindungilah kami semua dari panas api neraka-Mu, Ya Allah.
Tekak rasa kering sangat bila balik kerja nih. Ermmm tegok2 kat fridge ada haaaa..mesti best bila letak ice..

 Ini lah hasilnya dari siri penggeladahan fridge...Hahahaahaha

Dah ada air, makan pun harus ada juga. Cendawan goreng.. Cendawan goreng ngan saya memang tak dapat dipisahkan.

K lah, nak melayan tekak nih. See yaa..
Wassalam

Minggu Yang Sesak

Assalamualaikum..

Minggu ni memang sesak, sesak dengan kerja ngan aktiviti hujung minggu. Kerja usahlah cerita, urusan dirumah juga boleh tahan kencangnya. Minggu ni MIL adakan kenduri Yassin, Tahlil dan Doa Selamat untuk seluruh ahli kelaurga Mana yang nak periksa, mana yang kurang sihat, mana yang ada masalah @ kerumitan, mana yang dah tiada, doa Insya-Allah tak akan putus. Biasa la, bila jadi tuan rumah memang agak kebizian. Family besar memang macam tu, meriah dengan gelak tawa abang2 ipar, biras2 serta anak buah sekalian. Semuanya bertungkus lumus nak menjayakan majlis kenduri ni.

Bila tengok anak2 buah semua dah besar2 panjang. Ada yang umurnya beza x de la jauh sangat, dalam 6, 7 or 8 tahun je. Ermmm nampak sangat bees ni kecik lagi walaupun badan x de la kecik manapun. Hahahaha (gelak menyampah nak dengar).

Ermm x larat la nak cerita lagi, next time insya-Allah kalau ada idea yg bernas akan disambung coretan ni.

Wassalam

Happy 5th Anniversary

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, sudah menginjak ke angka 5. Banyak kisah suka dan duka dihadapi dan diselesaikan bersama. Rasa kasih dan sayang semakin menebal. Alhamdulillah atas diri ini kerana dikurniakan seorang suami yang amat mengasihi dan membimbing diri ini untuk menjadi seseorang (isteri yang taat kpd Allah dan suaminya. Insya-Allah).
The best part, pagi tadi bila bees lepas selesaikan apa yang patut, hubby pun bangun.(kesian sebab baru sampai dari NT. Jem teruk katanyer, 2 jam tak gerak sebab ada xcident kat highway). Hubby tunjukkan kotak n kad atas meja solek. Wahh senyum sampai telinga n air mata dah nak start jatuh. Controll..controll.. Baca kad n buka kotak la apa lagi. Alhamdulillah.. sebagai tanda kenangan 5th katanyer.. Memang sangat cantik..Speachless..

 Apakah ini..

 Berseri-seri


 Ehh..cantikla kertas-kertas nih.. Apa agaknyer kat dalam tu yer???


Alhamdulillahh..Wahhh... chanteqqqq..


My buah hati & my nyawa

 May Allah bless our familiy ( Inysa-Allah ada rezeki bertambah ahli keluarga tahun hadapan ). Doakan kami.
Wassalam..