Salam

Islamic Calender

Tukar selera

Assalamualaikum..

Nak masuk tahun baru 2012, banyak ujian Allah beri tanda masih sayang pada hambanya. Antaranya MIL kena gaout. Sib baik masa ni bees ada kat rumah. Tak balik NT jumpa hubby. Mula-mula bengkak sikit, tapi dia gasak jer n makan tak jaga sebab tak tahu apa penyakit sebenarnya. Bila hari Jumaat tu dah tak dapat jalan dia tak nak bawa pi klinik lagi. Dia nak cuba ubat sendiri. So dia minta bees amik daun sireh. Esuk paginya masih tak kurang. So paksa juga pi klinik. Dengan kudrat bees yang tak seberapa nih, dapatlah juga menghantar MIL ke klinik. Alhamdulillah dia nak juga pegi pagi tu. Bila doktor check n bg tau bengkak tu disebabkan gout, maka diet harian dah kena ubah. Ermm nak masak aper yer tengahari tu. Telefon hubby n dia decide masak singgag n sayur jer. So terjadilah singgang ikan bawal+sayur sawi tumis kering+sambal ketuk ikan(bisanya guna ikan bilis tapi kali ni tukar sikit bahan untuk kesesuaian).
Balik dari klinik da jam 12.50. so cepat-cepat siapkan makanan untuk MIL makan tengahari sebelum makan ubat. Alhamdulillah semua selesai n MIL tidur setelah 1 malam tak dapat tidur.


sambal ketuk ikan

K lah..see yaa..
Wassalam

Menu Biasa dan Istimewa

Assalamualaikum..

Hujung tahun dapat berehat lama sikit kat NT. Kali ni ambil cuti 2 hari. Baki cuti hujung tahun pun ada lagi, cuma nazak sikit la. Tinggal 6 hari saje. Hahaha x pe, nanti tahun depan dpt cuti lagi.
Eh merepek saje kejenyer, kali ni bees nak uploadkan picture memasak kat NT. Menu biasa dan istimewa.

 Ini menu biasa, ikan semilang masak asam pedas. Peberet hubby.

 Nasi goreng kampung, menu breakfast.

Ini la dia menu istimewa, rendang daging landak. Eksotik sungguh.

Wassalam..

Hadiah Tahun Baru

Assalamualaikum..

Sempena tahun baru nih, bees hadiahkan diri sendiri beg tangan. Tak mampu nak beli coach, CR pun jadilah.. Beli takat yang mampu untuk diri sendiri. Bukan selalu nak membeli, boleh kira ngan jari. Sebelah tangan pun abih lagi. Tiap-tiap tahun beli 1 jer handbang, itupun sebab raya. Harap raya je dapat beg, kasut n baju. Hari-hari biasa hanya hari yang sungguh biasa. Hahahaha..ayat cam sedey jek..



Wassalam..

Masjid Insaniah Iskandaraiah

Assalamualaikum..

Singgah sebentar di Masjid Al-Wahidiah. Bersebelahan Masjid ini terdapat masjid lama yang berwarna kuning + putih + hitam. Struktur binaan Masjid tersebut amatlah unik, ini disebabkan oleh dinding masjid tersebut diperbuat daripada buluh yang diraut dan dianyam (dinding tepas iaitu diperbuat daripada kelarai atau anyaman buluh). Masjid yang unik itu adalah Masjid Insaniah Iskandariah. Masjid tersebut terletak di Kampung Kuala Dal, Padang Rengas, Kuala kangsar, Perak. Masjid ini didirikan pada 1936 oleh Sultan Iskandar Shah, sultan ke-30 Perak. Berikut adalah sejarah asas Masjid Insaniah Iskandariah.


********************
Sumber ni dari Jabatan Warisan Negara

Masjid Ihsaniah Iskandariah terletak di Kampung Kuala Dal, Padang Rengas kira-kira 4.8 kilometer dari Bandar Diraja Kuala Kangsar dan hanya 2 km dari plaza Tol Plus masuk ke Kuala Kangsar. Keunikan masjid ini dapat dilihat pada rekabentuk binaannya yang menyerupai seperti sangkar burung. Keunikan masjid dua tingkat ini ialah keseluruhan dindingnya dibuat daripada buluh minyak yang dianyam dipanggil “dinding tepas/tepus” kehalusan seni anyaman tangan kelarai bermotif pengaruh ‘arabes’ pada dinding masjid menimbulkan nilai estetika bangunan menjadi tarikan utama kepada siapa yang memandang. Kerja-kerja menganyam dinding tepas ini dilakukan oleh beberapa orang tempatan antaranya ialah Panjang Noh, Ngah Gadoh ,Wan Ibrahim dan Kulop Ngah. Terdapat 20 tingkap berdaun dua yang dihiasi ukiran “tebuk terus, tidak silat” bermotif pucuk kacang, bulan sabit dan bintang. Bumbung masjid ini juga sangat unik kerana tidak mempunyai tebar layar menyebabkan kelihatan seperti bumbung rata yang tidak terpengaruh dengan bumbung Istana Kenangan yang mempunyai ‘satah’ kecerunan yang sangat ketara.

Masjid Ihsaniah Iskandariah ini dibina pada 1936. Pembinaannya telah dibiayai oleh Al-Marhum Paduka Seri Sultan Iskandar Shah, Sultan Perak yang ke-30. Papan plak perasmian yang diperolehi di masjid ini mencatatkan majlis perasmian telah berlangsung pada hari Jumaat 10 Zulhijjah pada tahun 1356H bersamaan 11 Februari 1938. Ianya dibina setelah Baginda Sultan menunaikan nazar untuk membina sebuah masjid apabila salah seorang anakanda baginda sembuh daripada gering. Hasrat Baginda Sultan timbul apabila melihat masyarakat tempatan yang menunaikan solat berjemaah di madrasah di kampung berkenaan setelah pulang dari berkelah di Lata Bubu. Justeru itu, Baginda Sultan bernazar untuk memberi sumbangan wang sebanyak RM 8,000.00 bagi membina sebuah masjid baru di atas sebidang tanah wakaf pemberian Juragan Abdul Shukur bin Mohamad Ali. Pembinaan masjid ini telah dibina oleh tukang berbangsa Cina dan dibantu oleh penduduk tempatan secara bergotong-royong. Seni bina masjid ini dikatakan datang daripada hasil ilham baginda sendiri yang dipengaruhi kuat ciri-ciri seni bina Istana Kenangan di Bukit Chandan, Kuala Kangsar. Ragam hias dan dinding tepas yang terdapat di masjid ini juga diukir dan dianyam oleh penduduk tempatan. Masjid ini tidak digunakan pada 1976, setelah masjid baru yang dikenali sebagai Masjid Al-Wahidiah dibina.

Diatas kepentingan bangunan sejarah dan senibina yang unik, pihak Jabatan Warisan Negara telah menjalankan kerja-kerja konservasi pada Disember 2008. Antara masalah yang dihadapi bagi projek ini ialah penyediaan dinding tepas kerana ketiadaan tukang-tukang yang mahir membuat anyaman serta kekurangan bahan pembuatan iaitu buluh minyak tempatan untuk membuat dinding kelarai. Oleh yang demikian, Jabatan Warisan Negara telah mendapatkan tukang membuat anyaman serta sumber buluh dari Negeri Perlis mengikut jenis yang asal. Kerja-kerja konservasi ini telah dilaksanakan dengan menggunakan tatacara kerja yang sistematik bagi mengekalkan keaslian senibina asal.

************************
Itulah serba sedikit yang dapat bees kongsikan..

Speechless

Senibina yang jarang ditemui dan seni anyam yang sudah kurang dipraktikkan pada masa kini

Unik

Wassalam

City Hunter

Assalamualaikum..

Beli DVD ni pun sebab ada Lee Min Ho. Dah beli, tapi belum tenguk lagi..Wahahaha Bila nak tenguk yer.. Yang bestnyer lagi, OST dia..Bees ada simpan lagu dia kat hp, selalu kalo kat tmpt keje dah bosan dengar lagu nih..

video

Tambah Koleksi

Assalamualaikum..

Dah hujung tahun, rumah banyak yang tak buat lagi. Tak kisah la..buat la sikit-sikit. Tapi kali ni bees nak update koleksi orkid bees. Sebab hubby suka orkid, so bees beli la barang sepokok..


Inilah rupanyer pokok orkid bees yang baru..masa ni masih lagi kat rumah MIL. Tak bawa lagi pi rumah sendiri

Hahahaha..ni kes tak sempat la konon nak letak kat umah sendiri. Tapi memang dah lama tak jenguk rumah tu..bukan takat lalang jer yang tumbuh, pokok kayu juga boleh tambah kat kawasan rumah..hutan simpan separa kekal namanya. cehhh..k lah, jumpa lagi on the next post..

Wassalam..

Ombak Rindu

Assalamualaikum.

Gara-gara ada movie ni kat wayang, bees menyelongkar balik koleksi novel. Dulu ada beli novel nih. Cari punya cari, punggah punyer punggah, tak jumpe plak. Mana pigi ini buku haa...Hadoiii ni yang tak suka ni, dah baca sila la pulangkan kembali. Memandangkan rasa cam tak best je bila ada buku yang tak dijumpai, makanya bees beli lagi buku ni. Hahahaha sengalll...

Family Jojo & Casey

Assalamualikum.

Post kali nih bees nak update sikit pasal keluarga kucing kami. Sekarang kat rumah dah ada 4 ekor Jojo, KC, Kontot & Kudut. 4 ekor lagi(anak sedara jojo-comel, tompok, tatam & comot) kat umah emak kat kampung. Tinggal kat sana atas sebab-sebab sayang. Apa lagi, kes si jojo tak suke dengan sumer 4 anak sedara dia la..
Tak faham betul dengan perangai kucing ku yang satu ini..Mungkin manja terlebih kot. Tapi yang menjadi masalah lagi besar MIL lebih sayangkan Jojo berbanding dengan yang lain..Errmm tak leh wat ape dahhh...


Ni jer yang tinggal kat umah - kontot, kudut, kc & jojo


sayu kesayangan hubby n satu lagi kesayanagn MIL


Dah besar pun minta mak dia tolong kemaskan bulu..heiiii pemalasssss


Muke comel...

Wassalam

Kasih Yang Suci

Assalamualaikum.

Hari ni upload lagi buku saya yang telah dibeli dan dibaca.


 
KASIH YANG SUCI
By
MEEN ZULAIKHA

Sinopsis

Sepuluh tahun yang lalu, kesucian Nora Elena dinodai. Andai masa boleh diulang kembali, pasti jiwanya tidak punah. Tapi dia sedar, takdir hidup tidak memihak kepad sesiapa. Saiful Idham, tunangnya pergi kerana tragedi ini. Tiba-tiba muncul Seth menawarkan diri untuk menjadi suaminya. Nora Elena keliru…

Ternyata doa Seth dimakbulkan. Sepuluh tahun dia menjejaki gadis itu. Nora Elena, cinta yang mula dari cinta pandang pertama. Namun kenyataan tidak seindah impian. Hangatnya asmara Seth, namun hanya dia yang terbakar sendiri. Rasa cinta isterinya tidak dapat disentuh walaupun hakikatnya mereka berkongsi ranjang yang sama. Jiwa lelakinya merintih. Nora Elena bagaikan baying-bayang yang tak dapat dipegang.

“ Hakikatnya, aku suami dan kau isteri. Perkahwinan ini adalah simpulan mati. Hanya maut yang akan memisahkan kita berdua,” tegas Seth.

Tapi mengapa Elenan menjadi wanita asing dalam perkahwinan ini? Rahsia yang selama ini disimpan kemas akhirnya terbongkar. Sebenarnya… Seth lelaki durjana itu. Menodainya atas alasan kerana kasihnya yang suci! Benarkah?

Lelaki adalah nafas hidup dan wanita adalah nadi jiwa… saling memerlukan dan mencintai. Dan cinta itu maknanya saling memberi dan menerima.

Nora Elena akhirnya redha menerima cinta Seth. Dia tidak akan menoleh lagi kerana lelaki itu syurganya di akhirat nanti.

Ulasan

Mesti baca.

Sunyi Bila Ditinggalkan

Assalamualaikum..

Memang sunyi sangat sekarang. Biasa malam-malam kami selalu bersembang, tapi masuk hari nih dah 3 malam bees keseorangan..huaaaa..sedey rasa dihati..Hubby outstation. Dapat sms masa hari pertama bila dia sampai kat lokasi n malam tadi dapat mesej FB. ermmm tapi tak pe la. Janji hubby sihat n selamat bees dah happy sangat.

Ermmm bila hubby x de, rasa tak banyak citer nak tulis.
Ok semua, wassalam.

moves like jagger

http://www.youtube.com/watch?v=CgGUTpxD9ns&feature=player_embedded

Selamat Pengantin Baru Epul & Dayah

Assalamualaikum..

Pada hari Sabtu yang lepas bees ngan opismate berkesempatan bertandang kerumah salah seorang krew unit kami iaitu saifullah@epul di Majidee. Tapi ini bukan rumah pengantin lelaki sebaliknya kat umah pengantin perempua. Majlis di sebelah lelaki diadakan di Jerantut. Majlis dirumah pengantian perempuan diadakan pada 26 November 2011. Semoga kalian bahagia dan sentiasa dilindungi oleh rahmat Allah.

Orkid yang ada

Assalamualaikum.


Koleksi yang ada setakat ni.

Wassalam

Medan Selera Ikan Bakar Sabak Awor

Assalamualaikum..

Bila pulang semula ke tanah air(cehh cam la jer dok obersea), rasa rindu nak makan nasi+lauk pauk fresh..Ermmm, balik singgah Merlimau n beli sedikit ikan segar. Tapi sempat ke nak masak balik nih???Heheheh kita makan luar je la. Lagipun jam da kul 7.00 tapi masih di Merlimau lagi.
Bees : Lapar la...(tenguk hubby sambil kelip-kelip mata tanda nak makan kat luar)
hubby : Ermm..ok juga..
Bees : tapi nak makan kat mane?
Hubby : Entah la..try ayg check kat GPS.
Bees : ade ke???
so bees pun searching area Muar..
Bees : Ermmm tapi nak makan ape? asam pedas@ikan bakar@mee bandug muar?
Hubby : ikan bakar ada tak???
Bees : Tak jauh dari sini ada Medan Selera SAbak Awor. kita try tenguk..
So kami pun teruskan perjalanan. Tapi ntah masuk taman orang plak..Ada ke orang buat kat tempat camnih. Redah je la...Tak lama kami meredah deretan rumah batu baru kelihatan kawasan tempat makan. Ermm tak ramai, ni dah kira ok. Kami tak suka tempat yang terlalu sesak, susah nak makan, kurang selesa.
Bees : kita tenguk dolo kat atas tu, kalau gerai dia ok kita makan sinih. Kalau tak kita cari tempat lain.
Hubby : Ok.
Bila tiba kat deretan kedai, ermmm nak makan kat kedai yang mana yerk???
Hubby : kita makan kat sinih la. kat hujung tu da ramai orang.
Bees : Ermmm..pelik yer, kenapa kedai yang pertama nih tak der pengunjung.?
Hubby : Tak kan tak sedap kot? Tak per la, kita try kat sinih dulu. Kalau kurang sedap, next time kita try geai lain plak.
Bees : ok sajer..(kalo bab makan, memang sentiasa ok)

Alhamdulillah, semua makanan yang dipesan telah selamat dalam perut. so tak der pembaziran. Tapi bila tenguk, order makanan macam makan untuk 4 orang jer...Ikan masak 3 rasa, kerang goreng sambal, sotong goreng tepung, sayur kailan goreng & tomyum campur. air pulak bees sirap ice n hubby pulak laici ice..wahhh...Melantak abih....


Banyak tul yang kami makan..hehehe

Wassalam..

Bandung Trip 1

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, semalam bees akhirnya dapat menjejakkan kaki ke Bandung. Terima kasih kat hubby yang sudi bawa bees pi Bandung. ubby bukan pi hanya untuk suka2 saje, tapi atas urusan belajar. Hantar conference paper n apa lagi bees mengendeng kat hubby..


Masa ni baru nak check in...Terima kasih kat A.Zubir n K.anis sebab hantar ke airport.


Ni la dia Lapangan terbang Hussein Sastera Negara. Kami sampai agak lewat sedikit sebab flight delay 1 jam. Sepatutnya bertolak jam 7.15 tapi 8.30 baru bleh masuk utk boarding.


Alhamdulillah, bila sampai saja kenderaan dari hotel dah sampai untuk jemput. Kalau tak, mana la nak cari teksi malam2 ni. Pastu mesti meter dia jalan laju je macam air.


Kabur plak gambar nih. Inilah kenderaan yang menjemput kami Toyota Innova. Terima kasih kepada bapak yg menjemput kami. Terima kasih juga kepada Aston Tropicana Hotel atas layanan yanb baik semasa kami tiba walaupun agak lewat.


Kat ruang tengah. Cantik betul lampu kat atas tu..

Akhirnya sampai juga kebilik yang disediakan. No. 323. Walapun pemandangan agak kurang menarik dari bilik ni sebab menghadap belakang rumah orang, tapi bilik ni besar sedikit. Sesuai la dengan 4 star n kat tengah-tengah kawasan Chehampelas n banyak factory outlet kat sini. Ok nanti akan update lagi. Doakan kami sihat dan selamat pergi dan balik.

Wassalam.

Hanya Sesaat

Assalamualaikum.

Bees memang minat dengan penulisan Aisya Sofea nih. Jalan cerita yang simple tapi olahan yang membuatkan kita tertarik dan baca hingga akhir.


KAU UNTUKKU
By
AISYA SOFEA

Sinopsis

Pertama kali bertemu Nurul Umairah, hati Ahmad Fuad sudah terpaut. Biarpun gadis itu sudah dimiliki, namun perasaannya tidak pernah berubah walaupun terpaksa menyembunyikan rahsia hatinya dalam-dalam.

Bila Jefri, tunuang Nurul terkorban dalam kemalangan, Fuad menawarkan kasihnya. Nurul menolak kerana tidak mungkin dia mengalih perasaan pada lelaki lain dalam sekelip mata sahaja. Kebijaksanaan Fuad akhirnya meruntun tembok yang dibina Nurul. Dia akhirnya menerima Fuad tanpa mengetahui rupa-rupanya ada gadis menagih kasih lelaki itu semula.

Apakah Fuad akan menyambung semula kasihnya bersama gadis yang tiba-tiba muncul kembali di antara mereka? Mampukah Nurul Umairah sekali lagi kecewa biarpun lelaki itu yang memulakan percintaan mereka?
Ulasan

Ombakkkk...

Assalamualaikum..

Penattt...energy dah berkurangan..kan best berehat kat tepi pantai sambil hirup udara laut yang segarrr...Bunyi ombak tu yg bees suke..




*******
sblm nak off nak upload 1 pic nih..


Suka konsep taman simple ni..x susah nak uruskan daun gugur..

Sungai Sedim

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, menarik sungguh trip bees melawat hubby kat NT last week. Hubby da plan nak pi Sungai Sedim.Wahhh macam menarik je Sungai Sedim ni...So hubby cadang pi survey kat situ..Apa agaknye yang menarik ya.. Kalau tengok kat internet memang macam seronok je, tapi lagi seronok bila mengalaminya sendiri.
So kluar dari rumah agak lewat sikit, jam 11.00 baru gerak. Dah la tak tau nak pi tempat tu, 1st search guna GPS apasal la tak timbul plak..Penghabisnya ikut je la kata ati..Jalan je la, kalau tak jumpe ibaratnya "kata nak jalan-jalan, so ni kira jalan-jalan la ni". Ini hubbynyer statement ye...Kalau bees plak, ni kira ukur jalan. Ceruk mane yang tak penah sampai kita org redah je. Hubby plak suka je..Adventure katanye...
Setelah ukur jalan menghampiri 40 minit, tiba-tiba
hubby: kita pegi tempat lain je la, kita pegi Pulau Banding nak tak..
bees : eh, kat darat camni mana ada pulau ke??.
hubby : ada.
bees : pulau kan biasanya bukan kat tanah besar, mane de pulau kat tanah besar . (memang sah geografi tak cemerlang, takat 5 je hahaha..mengaku seyyy)
hubby : kalau tak caya, kita pegi ye.
bees : sekarang?
hubby : ye la. kenape?
bees : yeeyyy..
Sibuk berborak sampai la kat satu simpang nih
hubby : haaa, tu ada signboard warna coklat tu, cuba ayg tgk??
bees : Ehhhhh...Sungai Sedim la..
hubby : Haaa kann...kat sini rupanye..
bees : abis tu, pulau banding camne?
hubby : ala, kita pi kejap je ni, pastu kita pi la Pulau Banding tu.
bees : ok..
Jauh juga dari simpang masuk tadi, akhirnya sampai juga. Wahhh menarik sungguh. Buka pintu kereta je da denga bunyi air. Orang plak tak ramai. Ni lagi seronok. Dalam seronok-seronok ada juga yang tak seronok. TANDAS, memang gelap, air sinki x de, air paip toliet x de, yang ada air dalam tong. So kalau buang air kecik tak per, kalo sebalinya, jenuh nak mengangkat air keluar masuk. Dah la bayar 30 sen..Hadoiiii adikkk.
Masa masuk tadi nampak Tree Top Walk...wahhh nak naik...Memang best tapi masa tu hujan so x bleh nak amik gamba..Dengan tak bawa payung lagi...Habis je Tree Top Walk, kami trus ke Pulau Banding.


Sampai saje kat parking, terlihat pokok ini...tingginya..


Teruja sangat bila tengok air lalu kat celah batuan yg ada..


Next time nak berkampung kat situ..hahaha..Mood sangat sukee..


Pintu Masuk ke Tree Top Walk...Ingatkan ken berjalan saje, upanye ada org parking keta kat atas...Tapi itu rasanya untuk org menginap kat situ..Tapi ada orang lain amik kesempatan...Biasala, semua org nak mudah saja kan...Tapi menyusahkan org lain..Sangat tak sukee..



Ini kat luar kaunter bli tiket..Ini ketika sebelum hujan...Sebelum tu rasa seronok dah sebab nak berjalan atas tu..Nampak tak kat belakang tu ada laluan tergantung..Itu la...

Selepas melihat-lihat apa yang patut, kami teruskan perjalanan ke Grik..
Dalam perjalanan ada UPP,
encik UPP ; nak kemana encik???
hubby : nak ke Pulau Bading.
encik UPP : Larat lagi ke bawa kereta?
hubby : larat encik.
encik UPP : dari mana ni??
hubby : dari Nibong tebal..
encik UPP : oooo...tak jauh lagi tu. ok selamat jalan
hubby : terima kasih encik

oooo kat jalan Gerik tu ada UPP ye???agak-agak nak seludup ape ye??nak bawa kemane?? banyak betul soalan dalam kepala masa lepas check point UPP tu..At last sampai juga kat Pulau Banding....Next cerita, bees akan cerita pasal Pulau Banding..

Rendahnya Saya

Assalamualaikum..

Bees memang rendah..5' 2" saja...kan memang tak berapa nak tinggi...Hahaha beza sangat ngan hubby..Kalo dok sebelah mesti paras bahu saje..Tapi rendahnya saya yang bees maksudkan bukan ketinggian tapi ilmu. Bees ni kira baru masuk page pertama dalam mencari Ilmu. Ilmu yang sangat banyak harus dicari dan dipelajari. Semakin banyak yang dipelajari semakin rasa sedikit benar yang baru dapat. Alhamdulilah masih lagi dapat mencari Ilmu itu.
Bees dapat setelah selesai event pagi ni. Petang ni akan sambung lagi..So, misi mencari haru diteruskan...

Kawat Besi

Assalamualaikum..

Projek rumah untuk tahun ni, buat grill untuk keliling rumah. Amat berpuashati dengan kerja yang dijalankan. Kontraktor bumiputera yang buat, rumah dia kira satu jalan ngan bees. Kerja dia memang bees n hubby suke sebab kemas...Lihatlah hasilnya

 Grill main entrance. Hubby suka yang simple jer. Ingatkan nak yang berwarna, tapi memikir balik agak kurang sesuai..
 Ini Grill sliding door dining area. Atas n bawah samer saja.
Yang ni Grill cermin kat Family Hall.

Kira ok la kan. Harganya pun berpatutan. Grill nih sumer jenis wrought Iron.

Lemah Lembutnya Wanita

Assalamualaikum.

Harinih kepala agak penin skit..tak tau kenape..Apa yang pasti khamis malam jumaat ni going to NT..hahaha..I likeee..

Sebelum tu bees ada nak share yg bees dapat dari panduanislam.com

"""""""""""""
Ujar lelaki, wanita itu lemah

Ujar wanita, mereka adalah lembut
Antara lemah dan lembut…besar perbezaannya
Namun ada yang tidak rela mengakuinya
Telah ditakdirkan… kerana lembut wanita
Tidak gemar perbalahan.. Kecuali jika terpaksa
Lalu wanita pun diam…

Diam seolah-olah menerima…

Dalam diam, wanita gigih melaksanakan kewajipan
Dalam diam, wanita terus menerus bekerja
Di pejabat sebagai kerani… di rumah sebagai suri
Dari sebelum tercalit garis putih di subuh hari

Hingga jarum jam tegak bertindih jari

Lelaki yang mengaku kuat… celik mata sarapan sudah terhidang
Apabila pulang dari pejabat… di kerusi malas longlai terlentang
Isteri dikatakan lemah… bergelut di dapur memasak
Suami yang mengaku gagah… bersantai di hadapan TV tidak bergerak
Selesai memasak wanita menguruskan anak-anak
Menyapu sampah,mengemas rumah yang berselerak
Lelaki keletihan kerana memandu di jalan sesak
Berehat, menonton TV sambil tergelak
Dalam diam wanita dianggap lemah… terus berlumba dengan masa
Memandikan anak, melipat pakaian dan membasuh baju

Kaki dan tangan semua digerakkan dengan laju

Menyiram pohon-pohon bunga yang mulai layu
Sebelum solat Maghrib untuk sujud… Menyembah Yang Maha Satu
Makanan dihidang selepas solat
Selesai kerja rumah, anak-anak diajar mengaji
Sedang suami tersadar semula seperti tadi
Sebagai isteri kesetiaan wanita sentiasa diuji
Dalam diam semua tugas rumah segera dibereskan
Lelaki terpelajar celik hati… Ingin menghapuskan diskriminasi
Lantang membela nasib wanita…
Memberi kesedaran supaya segera bangkit
Meminta lelaki jangan lagi memperlakukan wanita mengikut adab tradisi
Hukum agama telah terpapar

Tugas suami mengemas rumah, menjaga anak

Membasuh pakaian, menyediakan makanan
Jika suami tidak terdaya melakukannya
Seorang pembantu wajar disediakan
Lelaki yang hanyut dalam keasyikan
Tidak mampu menerima perubahan
Rela bertahan bagaimana jua
Asalkan cara hidup tradisi terus dinikmati
Dalam diam
Wanita yang sering dianggap lemah
Meneruskan hidup dalam segala kekuatan

” Kekayaan yang paling kaya ialah AKAL,

Kemiskinan yang paling besar ialah JAHIL,

Keburukan yang paling hodoh SESAT “

""""""""""""""""""""""""""""

Ermm rasanya itu je la kot.
Wassalam

My New Phone

Assalamualaikum..

Kali ni, bees nak update skit pasal handphone. Sebelum ni bees ada bg tau pasal phone yang hilang n beli yang baru. Tak lama pastu, bees beli lagi phone. Kali ni beli yang ok sikit. Phone sony ericsson tu bees da serahkan pada hubby sebab phone kedua dia rosak. So telefon telah bertukar tangan and bees akan pakai phone ni sampai masanya dia patut ditukar. Harapnyer camtu la. This time bees beli HTC, same model ngan hubby punyer..Incridible S.



Harap yang ni kekal lama. k lah..chaaooowwww

Wassalam

Sayangku Merajuk

Assalamualaikum

Semalam baru beli, tapi tak habis baca lagi. Harap2 best la cerita ni.

Sayangku Merajuk

Bulan Madu Aireen hanya bertahan seketika apabila ijab dan kabul seakan-akan termetrai tiga bulan. Akhirnya, lima tahun dia ditinggalkan dalam gerhana. Wanita mana tak meradang... hati mana yang tak sengsara?

Pertemuan semula terjadi tanpa diduga. Shahirkembali demi memburu sekeping hati sedingin Iceberg! Sayangnya, pujukan itu hanya dipandang sepi. Langsung tiada erti!

Uda & Dara - Memang mantap

Assalamualaikum...

Minggu ni bees sempat meghabiskan baca novel agak lewat sikit. Tak khusyuk seperti selalu. Biasanya akan habis dalam tempoh satu hari sahaja. Tapi kali ni, novel ni hanya dapat dihabiskan dalam tempoh masa 3 hari. Lamanya kann...Walau cerita amat simple tapi garapan dari Aisya Sofea menjadikan ianya nampak padat. Tak jemu nak membaca. Susunan ayat yang ditampilkan amat bijak sekali.
Beberapa kali air mata bees mengalir disebabkan terbuai dengan watak Mar (Siti Mariam). Kasih yang dipupuk sedari kecil tidak pernah putus hingga dewasa. Walaupun cuba menafikan lantaran terguris hati dengan kata-kata yang pernah dilemparkan kepadanya, namun dengan kelembutan dan kasih yang terpancar luhur dari hati seseorang yang amat dikasihi (Izzat Hilman) akhirnya dia akur.
Pelbagai ranjau yang harus diharungi untuk mengecap kebahagiaan berkeluarga. Konflik yang hadir sebelum dan selepas berkeluarga amatlah hebat. Permasalahan yang datang dari kedua-dua pihak makin menyemarakkan rasa kasih dan sayang antara satu sama lain. Izzat Hilman mempunyai ciri-ciri kepimpinan yang tinggi manakala Siti Mariam hampir mengalah dengan dugaan dan ujian yang datang namun sikapnya yang sayang pada keluarga merubah semuanya. Mendung berarak pergi dan muncul pula sang mentari mewarnai rumahtangga yang dibina. Alhamdulillah

Itulah antara rentetan dari novel Uda dan Dara. Memang best giler bees membacanye. I give 5 Star for this novel. Tersenyum sendiri bees dengan novel ni..


 
UDA & DARA
By
AISYA SOFEA

Sinopsis

Sudah sekian lama terpisah kerana masing-masing mengejar cita-cita, tidak mungkin Siti Nariam menerima cinta Izzat Hilman. Kenangan lalu yang sangat menghiris hatinya sentiasa bergentayangan di hadapan mata. Namun, si Uda tidak putus asa. Si Dara harus dimiliki walau apapun yang terjadi.

Ya, mungkin ada rasa rindu disebalik rasa bencinya terhadap lelaki itu. Namaun, dalam diam, Siti Mariam masih tidak mampu membuang perasaan saying pada Izzat Hilman. Ah, bila memikirkan wasiat arwah ibu lelaki itu, dia jadi nanar. Apatah lagi, kemunculan Khalidah bagai dirancang untuk memisahkan mereka.

Hubungan boleh diteruskan, tetapi Siti Maria meletakkan syarat. Mereka boleh bersama tetapi bersedia untuk berpisah. Tempoh yang diberi hanya tujuh bulan. Muktamad!

Berat sungguh syarat itu! Namun, si Uda tidak peduli. Si Dara perlu akur cinta sejati ereka. Bagi Izzat Hilman, jdohnya bersama Siti Mariam sangat kuat.

“ Abang cuma minta Mar bagi peluang sekali ini sahaja lagi dan abang takkan sia-siakan Mar.”

Wassalam.

Bukan Hanya Sesaat

Assalamualaikum

Cintamu Cintaku Satu

Assalamualaikum..

Lunch Time Bila Ramadhan

Assalamualaikum..

Ermm macam tak betul je aku nih. Hahaha lantak la makcik..Arinih nak menepek gambo saje. Bukan gambar dari bees tapi copy paste dr web org lain. Bukan ape sebab tertarik ngan konsep yang dibuat. Yang pasti bukan menepek gambo makanan ye deq non oiii, tengok makanan banyak-banyak boleh kurang pahala pose che' ye..hahaha


1st pic gamba beedroom yg simple camnih. I likeee


Sangat santai sambil membaca..Tapi kalau bees membaca @ membuta..hahahah


Yang ini sesuai ngan hubby sebab kemas.


Memang minimal...sukeeee


Suke kerusi tu, cuma ruang dia tak berapa nak suke sebab bees kurang berminat ngan tempat terkurung..Tak rasa bebas


Sangat luas n selesa..Memang sesuai letak kat family hall..

That's all pencarian jamu mata jam 12.30pm sehingga jam 1.15pm..Bees akan search lagi..
Wassalam

1 Ramadhan 1432 Hijrah

Assalamualaikum

Alhamdulillah, pada tahun ini masih berpeluang menyambut Ramadhan. Diharapkan Ramadhan ini dapatlah aku menambahkan masa bersujud kepada-Nya.
Ramadhan kali ini juga 1st time bees berjauhan dengan hubby. Walau bagaimanapun Alhamdulillah 1st day ni dapatlah bersahur n berbuka dengan hubby. Letih balik dari KL tak hilang lagi, tapi sebelum tidur dapatlah bees sediakan sedikit lauk utk bersahur. Kalau pagi tu baru nak masak, alamatnya kelam kabutla bees ngan dapur tu. Kira ok la prepare awal kan. Takat masak sambal sardin, ayam goreng n sayur sawi masak air. itu sajelah yg dapat disediakan.
Oleh kerana outstation dari ari khamis, so harini kira cleaning day lah. Amik ko kak bedah.. 3 baldi you. Bukan pakai mesin ye, kita pakai tangan. Kasi xcercise sikit tangan tu. Dah lama beno manje nye.. Bila tengok 3 baldi macam banyak je, tapi bila da basuh tu tak sampai 1 jam da siap. Haaa kan kejap je. Alhamdulillah hubby tolong sidai kain. Baiknyee diaaa...
Lepas habis kerja membasuh dan menyidai tibalah masa yang ditunggu-tunggu iaitu pergi borders. Apalagi, cuci mata la kan. Rasa kejap je masa berlalu, dapatlah capai 1 buku je. Pastu terus pi Jusco, pi cari ikan, sayur n barang-barang kering yang lain. Hubby nak makan bubur nasi tapi ada bahan yg x de kat situ plak. So beli yg rasa mana perlu sangat je. Then trus pi Econsave kat Jawi. Alhamdulillah barang-barang kat situ ada lagi n fresh. Tengok harga, mak oiii berbeza sungguh. Lebih murah..Cuma kalau kat Jusco banyak jenis sayur je la. Harga memang x yah citer la..
Sampai rumah dah dekat kul 5.30. Sempat ke masak nih? Minta-minta sempatlah, sian kat hubby. So selepas salin apa yang patut dan buat apa yang wajib trus berdesuppp kat dapur..Tung ktang..ktung..ktang..lantak la kalau org sebelah nak bising, da memang aku pakai lesung. Tak kan la aku nak tumbuk perlahan-lahan plak, bila nak lumatnye rempah aku dek non oiii...
Alhamdulillah sebelum jam 7.30 menu dah siap tinggal nak bubuh kat pinggan masing2 je. Menu hari ni Bubur MIL style, Ayam goreng, roti goreng, kurma, anggur, Air oren sunquick & orenge pulpy. Waktu berbuka kat NB 7.36 lambat skit dari BP. Sementara masak utk berbuka bees sempat masakkan lauk untuk sahur udang bersantan, sayur kobis masak air n sardin goreng. Memang da macam road runner..beepp..beppp...
Malam ni bees kena balik BP sebab esuk kerja. Macam biasa la bas jam 10.30. Ok lah..da puas membebel..kat bawah ni pic buku yg bees beli dari borders..buku ni sebenarnya dah lama keluar..tapi baru tergerak nak beli..

Sebelum Ramadhan_Equatorial Part 3

Assalamualaikum..

Rutin seperti semalam, cuma hubby pi lambat sikit hari ni. Booth start kul 11.00 tak seperti semalam sebab ada perasmian so kena gerak awal.Agaknye nak pi man eh petang nih?
Akhirnya terjawab juga.
Hubby : Hari ni kita pi KLCC nak tak, kita round-round kat suria.
Bees : Yess..
So bersiap dengan kadar segera
Wahhh..bestnye....
Tak nak beli apa-apa la. Tapi bila da nampak watson, terus masuk n nak beli itu n ini. Then jalan-jalan je la. Tengok coach, jimmy choo, bvl, wahhh exclusif betul barangan dia. Banyal lagi butik2 besar. Jakun kejap deq non oiii..Hahaha.
Bees : jom masuk parkson jap nak tak? cuci mata sikit. (sambil sengih-sengih dan jeling manja)
Hubby : senyum
Ermmm nak beli ape ye..baju tak nak la..ermm keluar dari parkson n jalan lagi. Kaki da rasa lenguh pulak. Hubby nampak kedai CD. Pantang sikit bila nampak kedai jual DVD, mesti nak cari cerita terbaru. Tengah tunggu cerita Harry porter part 2. tak de lagi tapi sempat juga beli 2 cerita, awek aku pontianak n lagi satu cerita inggeris. Ntah ape ye sebab masa hubby nak bayar bees da kat luar.
Bees : nak kemana lepas ni?
Hubby : Jom pegi makan, dari pagi tadi tak makan berat. Cuma makan roti je.
Bila tengah turun tangga nak cari tempat makan, alamak ...
Bees : Yang, jom pi tgk perfume, kot-kot ada yang sedang dicari.
Hubby : Mana ada, special edition tu dah tak de keluar lagi.
Bees : Tak pe la, kita tengok-tengok dulu. Kot-kot ada yang berkenan.
Hubby : Abg pun nak cari juga, minyak wangi semua da abis.
so masuk la kami dalam parkson. Bila ada promoter bg sampel minyak wangi bees amik je la, tapi bukan tu yang bees cari. Terus jalan lagi n nampak la jenama yg dicari tapi tak tahulah jenis yang dicari tu ada ke tidak. Tapi kami terus berjalan hingga hujung sambil jamu mata.
Bees : Jom patah balik nak tak? kita tengok kejap je..hehehe
Tanya kat promoter tu, ada tak special edition tahun 2003. Dia kata memang da tak de stok. Benda tu pun keluar tak banyak. memang dah tak de keluar lagi. Aisshhh kenapelah da tak keluar ye..Sedap bau minyak wangi tu, siap ada sabun mandi lagi.
Promoter : Tapi akak n abg try set yg ni, yang ni baru lagi. Bau bunga jasmine. (sambil hulur kertas yg da disembur dengan perfume tu)
Bees : Ermmm sedap, bau manis.
Hubby : Ok juga la bau dia nih. Nak ke?
Bees : hehehe..pada pendapat abg ok x?
Hubby : ikut ayg la.
Bees : Pada abg? hahaha(ini ayat tak tahu buat keputusan la. Kalau bab pilih baju ke, minyak wangi ke memang selalu minta pendapat hubby. dia lagi arif).
Hubby : Bau dia memang ok.
Promoter : kalau abg amik ni, dpt beg n voucher rm 30.
Hubby : cantiknye beg dia.
bincang dulu la sebelum membeli ni. ada duit ke tak? memang diperlukan ke tak? decision is made
Hubby ; kami nak set ni
Promoter : Ok, nanti saya ambilkan yang baru, ikut saya.
berjalanla sambil mata nih masih melilau tengok brand yang lain
Promoter : kalau beg tu saya ambil yg display boleh tak. Tak de stok lain dah.
Hubby : ok.
Bla..blaa..blaa...bayar n trus cari makan. Makan pizza hut je la..senang..Abih makan trus balik..penat sudah..


Ini la rupanye hasil pengeluaran duit utk bulan nih..


Ini layer yg ada dlm tu..
Top Note : Citruses & lily of the valley
Middle Notes : Jasmine
Base Notes : Musk, Patchouli, virginia cedar & Noughat

Wassalam..

Sebelum Ramadhan_Equatorial Part 2

Assalamualaikum..

Satu hari hanya duduk dalam bilik. Makan, tengok tv, tido, makan, tengok tv, tido & proses ini berulang hingga jam 6.30 petang
6.35 petang
hubby: jom siap, nak keluar tak?
sambil tersengih...horeyyyy
bees: alamak, baju x gosok lagi, boleh minta tolong telefon housekeeping nak minta iron n iron board. (huiii mane boleh perintah suami, tapi itu bukan perintah. hanya minta tolong saja.)
hubby: ok . ( tangan terus mendail nombor housekeeping
selepas 5 minit, ting tonggg...bunyi bell . mesti nak hantar iron. cepat sungguh..Alhamdulillah...
Selesai menggosok
Bees: nak pegi mana ni??
Hubby : Pavillion nak tak? Lepas tu malam ni kita pi jengah k.anis.
Bees : Ok.

Maka bersiar-siar di Pavillion hingga jam 9.00 malam. Berjalan sana sini, kaki da naik sakit. Tak biasa pakai kasut bertumit bila banyak berjalan, so kaki da rasa sengal dan lenguh.
Bees : Jom beli sandal, boleh tak?
Hubby : Ok, boleh.
Sebab tak bawa kasut lain & kasut yang ada kat rumah da tertanggal tapak dan da terkopak sana sini. So ada alasan kukuh dan tak boleh tolak. Hahaha
Sebelum pegi rumah orang, pastikan perut telah diisi. Makan ka Food Court je la. Apa nak susah-susah sangat. Hubby makan nasi goreng padprik n bees makan mee hoon tomyam udang. Alhamdulillah kenyang.
Sampai rumah k.anis jam sudah pukul 10.00 malam. Kat rumah hanya tinggal anak-anak dan pembantu sahaja. A.zubir belum sampai rumah lagi, flight delay katanye dari jam 11 malam ke jam 12.00 malam . Esok pagi baru sampai KLIA dalam jam 8.00 pagi. Kenape delay tak diberitahu pula sebabnya. Bilamana melihat keadaan kesihatan k.anis, Alhamdulillah sudah beransur pulih. Berbanding gambaran yang diberitahu sebelum ni, tak boleh nak baring, mengiring pun sebelah kiri sahaja sebab bahagian badan kanan rasa sakit dan panas. Ia akan bertambah sakit bila masuknya waktu maghrib. Ujian ini sungguh tak tertahan rasanya bila berlaku pada bees. Alahamdulillah ada rakan yang sudi membantu dan dapatlah membuat rawatan di Darul Syifa' dan bertemu dengan Tuan Guru Harun Din. Alhamdulillah. Sementara menunggu beliau balik dari menunaikan umrah, rutin harian dan rukyah yang dibekalkan dapat diteruskan. Apapun bees doakan agar k.anis cepat sembuh dan dapat menjalani kehidupan seperti sediakala.
Agak lewat juga kami gerak keluar dari rumah k.anis. Banyak cerita yang ingin diluahkan, maklumlah bukannya selalu berjumpa. Sampai saje hotel, mata nih rasa cam dah tak larat saje. Tapi bees gagahkan jua untuk menulis di ruangan coretan ini. Esok punya rancangan tak tahu lagi nak ke mana. Dah menguap 4 kali nih, so dah sampai masa nak beradu...hehehe
Wassalam

Sebelum Ramadhan_Equatorial Part 1

Assalamualaikum

Semoga rahmat Allah sentiasa berada disekeliling aku. Hari ni dok sorang-sorang je kat bilik. Hubby ada kat Exhibition. Tengahari tadi balik sekejap, then pegi lagi untuk continue. Ini bermakna sampai ari Ahad aku akan duduk sorang2...ermmm boringnye...
Rutin dari hari ni akan berterusan. Pagi-pegi tengok monorail kehulu & hilir. Start kul 8.00 pagi kenderaan akan mula bertali arus. Kejap je jalan da sesak. Sib baik la bees duk kat BP, x de la jem camni sangat. Semua bekejar nak pi kerja untuk menyara hidup sendiri & keluarga.
Opss sebelum tu nak cerita sikit la pasal trip pi KL ni. Oleh sebab kereta bees masuk workshop dan sudah 2 minggu bees duk umah emak bees. So MIL dok sorang, sian juga kat dia tapi nak wat camne kereta tak siap lagi. Kejap cakap minggu nih, kejap cakap minggu depan. Da lari dari schedule sepatutnya dan banyak juga urusan tak dapat diselesaikan dan bertangguh. Tolonglah buat kerja tu betul-betul boleh tak. Orang kalau dah berjanji kenalah tepati, awak tu da la Islam, melayu, itu pun tak kan nak kena ingatkan plak. Kan kalau terlepas cakap, kau cakap tak kan tak boleh tolak ansur sikit. Masalahnye bukan sikit, dah banyak dah. Bukan aku yang buat janji, tapi kau yg buat. So kau kenalah tunaikan janji kau tu. Kalau berniaga macam nih susah lah dik oiiii....
ehhh kannn da melalut plak bees nih. Semalam sewa kereta 1/2 hari sebab nak hantar barang umah MIL. kesian plak tak kan nak tinggal kan camtu je. Dah la tinggal sorang-sorang, ngan kucing lagi, ngan ayam lagi, ngan rumah lagi, ngan kelapa lagi, ngan anjing liar lagi..pehhhh MIL memang strong tul la. Alhamdulillah atas kurniaan kesihatan yang cukup baik ini MIL masih boleh menguruskan seorang diri walaupun umur da menjangkau 75. siap hantar barang-barang semua, bees balik semula ke pejabat. jam 5.00 petang baru bergerak ke bus stand, minta tolong kawan hantar ngan kereta sewa tu, so petang dia boleh hantar kat kedai semula. Terima Kasih Emon.
Bas bees kul 6.30 petang, so lama sikit la menunggu kat bus stand, tapi x pe la tak bekejar-kejar. Bees tak suka buat kerja kelam kabut, nanti mesti ada saje yg tertinggal. So sampai Bus stand Tasik Selatan kul 9.40 malam. Wahhh bila sampai je semalam kagum dengan bus stand baru nih. Sungguh tersusun dan cantik. Terminal Pengangkutan Bandar Tasik Selatan lengkap dengan restoran, shop dan kaunter yang sangat cantik. Macam kat airport plak. Ada polis yang menjaga di setiap asscelator untuk menunggu ketibaan bas. Hanya yang mempunyai pas bas sahaja dibernakan masuk ke kawasan terminal, dan yang lain hanya boleh duduk ditempat menunggu. Banyak kerusi yang disediakan untuk menunggu. Berdekatan dengan Bus stand ada disediakan train Rapid KL. Dari situ bees akan akan turun di Hang tuah dan menukar ke Monorail ke Raja Chulan. Hubby dok kat Equatorial Hotel, KL. Dia kata dekat ngan Exhibiton, so tak payah naik kereta, just jalan kaki je. Hubby memang macam tu, dia suka jalan kaki berbanding naik kenderaan kalau jarak tak jauh dan tak suka redah jem pagi or petang.
Masa dalam train keadaan agak sesak sebab ramai yang balik dari tengok bola Malaysia VS Singapura. Tengok telatah dia org kat dalam train agak mememingkan kepala. Kalau setakat pakai baju yang berkenaan saje tak kisah la, ni dengan rambut yang warna warni, muke yang bercat sana sini..aduhhh.. Penin pala makin terasa dan kepala semakin berdenyut, dengan bau-bauan yang agak kurang menyenangkan. Cepatlah sampai, supaya bees boleh mandi dan rehat. Masa dalam train kepala dah ingat nak mandi je...panassss...Dengan keadaan yang macam ni lagi (bendera berkibar)...hahaha...Makkkk... tak tahan...
Akhirnya dekat jam 12.00 malam baru sampai bilik. Alhamdulillah...

Wahhh..panjang sungguh perjalanan semalam. Hakikatnya, perjalanan masih jauh lagi dan penceritaan dihari mendatang akan penuh dengan warna warni kehidupan...