Salam

Islamic Calender

Cili

Assalamualaikum.

Raya pun dah habis. Tahun ni raya 1 hari je. ok.. Hari seterusnya adalah sangat kebizian hinggalah berakhirnya syawal. Alhamdulillah, hari raya kan memang 1 hari. Jangan mengada-ngada nak tambah yer. Hik..hik..
Bila dah keluar rumah pagi balik malam, hujung minggu pun x da kat rumah makanya.. rumah pun dah macam rumah persinggahan. Luar rumah pun rumput dah tinggi , sampah daun kering apatah lagi bertabur atas laman yang menghijau. Cantik banget landskap rumah ni, sangat neutral. Betul juga, daun yang kering tu kalau dibiarkan boleh beri manfaat kepada yang lain.
Minggu ni dapatlah juga duduk rumah, membersihkan apa yang patut. Hubby pun x de kat rumah, ke pineng ada urusan jumpa sv. Petang tu dapatlah siram pokok-pokok orkid yang dah lama tak terusik, pokok rose yang makin tinggi menjulang akibat tak sempat nak cantas, pokok daisy yang kurus sebab kurang kasih sayang, pokok herba yang 'secoet' kat belakang rumah tu pun nak kena jaga juga. kan. Aktiviti membaja, cabut rumput, trim pokok dilakukan dengan cepat dan berhemah. Hahahaha.
Oppsss kulihat dicela-celah rumput yang tinggi seperti ada warna-warna terang. Apa pulak tu??.. Hemmm. ooo cili rupanya.. Tapi kenapa bulat-bulat.. Baru teringat, uncle belakang rumah pernah bagi cili ni. Bulat-bulat macam lada benggala mesti tak pedaskan.. Omakkaaiii bila rasa, huaaaaa  peedddaaassss.. Tolong abg bomba, ada kebakarannn.. Lidah dah kebas dah.. Hemmm. kecil-kecil cili apa.. Tapi ni bukan cili api biasa, tapi cili apa ya???

Ada kawan bilang ini cili bronong. Banyak kat sarawak.  Rupanya seakaan Scotch Bonnet. Sila abaikan rumput yang panjang ok.


Macam lada benggala kan..


1 st Ramadhan 1435H

Assalamualaikum & Selamat menyambut bulan Ramadhan.

Alhamdulillah tahun ni dapat menyambut awal Ramadhan bersama hubby. Dah beberapa tahun duduk berjauhan, akhirnya tahun ni dah berdekatan. eceheceheceh.. kemaain lagi puan tanah yerr.. hik.hikk.. sukeee..
Tahun ni juga sambut awal Ramadhan dengan MIL. Lebih dari 1/2 tahun MIL kurang sihat n duduk dengan abang no. 5. Tahun ni dia masih nak sambut puasa kat rumah sendiri, so sebagai anak kena la ikut mana yang mampu. Sebab dah beberapa tahun duduk dgn MIL, so tahulah serba sedikit keperluan dia. Nasib baik negeri Johor ambik cuti 1 Ramadhan, so best sikit bila duduk rumah ni. hehehe. tapi tang nak masuk keje semula tu macam letih sikit.. So 2nd day puasa dah kena hantar MIL ke rumah abang, sebab bees dah kerja n org keje swasta masih bercuti lagi.






Kuih Lopis & Bubur Lambuk.

Bola bakar bersama sos tomato

Assalamualaikum.

Minggu-minggu malas nak makan nasi, aci tak?? Bukan diet ok, tapi mood nak makan nasi memang x de. Kenyataan yang agak poyos di situ.  Kepala pun macam ada batu, so x tau nak mengomel apa. haishh..


Bola yang agak lusuh distu akibat berjemur ditengah panas.







Rojak

Assalamualaikum.

Kali ni tekak hubby nak makan rojak Maryam. Mana nak jumpa maryam nak oii.. Nak bua apa jumpa Maryam, saya kan ada..hehehe . Biasanya memang kalau nak makan rojak akan pergi kedai Maryam ni. Kuah dia memang mabeles. Tapi kali ni nak test buat la. Terima kasih pakcik google atas bantuanmu.





Menjadi juga dengan hasil kerja keras kat dapur. Memang sedap la guna resepi ni.

Tiba-tiba nak jadi Italian pulak

Assalamualaikum.

Tiba-tiba malas nak makan nasi. Apa agaknya nak makan yer. Maggi, erkkk.. Asyik maggi jer bosan tukar la. Hmm spaghetti. Goreng saja.. erk xkan la, baik makan mee goreng ja. Buka fridge, ada daging kisar, udang n ada juga prego mushroom. Ok chanteq..


Setelah berusaha bersungguh-sungguh di dapur, akhirnya terhasilah Seafood Spaghetti Carbonara & Money bag. Macam nak fengsan menyiapkannya. Apa-apa pun sukses walaupun makan selepas jam 9.00 malam. Hadoiii.

Nasi Baryani

Assalamualaikum.

Mood masak memanjang sejak hubby balik. Alhamdulillah proses menaikkan berat badan telah bermula. Semalam bawa MIL balik BP. So apa agaknya yang sedap dimakan n dah lama nak buat tapi x terbuat. Alhamdulillah akhirnya dengan semangat yang ada terhasillah satu karya makanan yng di idam-idamkan. Hahahaha. Suke ati je la nak masak macam mana pun, janji rupa tu ada. Setelah bersiap dari malam, hasilnya adalah amat memuaskan hati. Hurraayy..

 Haa dah siap boh dalam pinggan. Tinggal nak tunggu makan ja. Ayam masak merah (MIL x makan daging), pencuk nenas & baryani kambing. Mengancam.

Nasi Baryani. Sedap sngt (naik lif tekan sendiri)

Cameron Highland_Rebung & Rose

Assalamualaikum.

Memang dah niat masa pegi cameron tu, balik mesti beli madu n rebung. Dah lama sangat-sangat tak makan masak lemak rebung dengan udang. Dah tak payah lauk lain. Lagi kick kalau ada sambal belacan, memang dah tak pandang kiri kanan. Hahahah burok perangai. MIL penah nampak bees hirup kuah dari pinggan pastu kena tegur
" Ini mak mertua lalu depan pun tak nampak"
Hahahahah bees memang gelak besar la. Hubby sengih je la sebab dia tak pernah buat camtuh. Memang la tersangat burok perangai, sebab nak elak malu besar bees pun menjawab la
" sedap sangat kuah ni tu yang hirup kat pinggan je" sambil sengih lagi tunjuk gigi..
Adegan tu memang tak sopan la. Jangan ditiru oleh sesiapa ya..
Masa turun ke bawah tu, susah juga nak jumpa orang jual rebung. Mungkin sebab hari hujan, depa semua balik awal. Tapi Alhamdulillah, rezeki bees ada. Apa lagi rembat 3 bungkus rebung dan 1 botol madu. Madu asli ya, bukan 'madu' orang asli. Hahahahaha
Sampai rumah kat pineng pun dah lewat, dalam jam 4 petang. Selepastu kena kemas-kemas untuk balik ke BP pulak. Dengan peralatan dapur yang berkotak-kotak, dengan bunga ros segar, ros dalam pasu, pokok keladi dan macam-macam lagi, naik sendat kereta ni. Semua nak bawak balik dah. Kata hubby, balik ni cuma boleh beli mangga ja sebab dari siang menyebut mangga harum manis. Senyum nampak gigi je la. Yeayyy ada harapan cuci mata kat RnR.
Kami gerak dari pineng lebih kurang jam 10 malam. Nak pegi makan dulu sebelum mulakan perjalanan jauh.
Sampai BP lebih kurang jam 6 pagi sebab hubby rehat n lelap mata kejap kat RnR Dengkil. Cepat-cepat keluarkan barang dalam kereta, bersihkan diri dan segala-gala yang perlu then zzzzzzzzzzzzz tapi hubby la..
Bees tak tido then trus kemas barang-barang dan keluarkan dari kotak. Keluarkan baju yang perlu basuh dan relax depan tv.. Amik nafas skit. Pastu teringat kat Rebung n bunga-bunga yang ada.








Cameron Highland 2014_BOH

Assalamualaikum.



Hubby nak sangat pi BOH sebab dah sampai sinih tak kan la la ke BOH. Memang rugi laa.. Alhamdulillah BOH penyelamat ( ini pun pengaruh cerita ombak rindu) . Memang berbaloi la walau nak naik tu jalan sempit. Bila nak turun bawah ada tourist germany nak tumpang pi tanah rata. Kebetulan kami duduk di tanah rata kira ok lah. Masa kat atas tu hari dah mendung, so kami kena la cepat-cepat nak naik tempat tinjau, nak shoping teh n nak minum teh kat cafe. Pada bees (pandangan peribadi) Boh is better than Bharat.


 Ladang Boh yang menghijau. Adalah ladang teh terbesar di Asia.

 Target nak sampai atas tu

 Jauh lagi nak jalan



 Strawberry pie. Sweet saja..

 Strawberry cheesecake.

 earl grey with passionfruit & camomile

 Boh Ada Ummph!



Cameron Highland 2014_Century Phine Resort

Assalamualaikum.

Pergi buat kali ke dua. Dah tak berapa x-cited macam yang pertama dulu. This time duduk kat Phine Hotels & Resort (kes terpengaruh cerita adam & hawa). Nice view bilik sebab amik bilik depan garden. Tak sempat nak snap gambar garden sebab hari hujan n ada brader potong pokok lalang. Shooting malam pun tak der sebab keletihan berjalan dan meredah jam yang tak sudah. Tau lah kat cameron ni banyak jem strawberry, sampai jalan pun sendat ya amat.

 King size bed n yang penting menghadap garden

 Cantik perhiasan dinding tu. Ala-ala perisai. boleh bawak balik tak???

 Sinki yang biasa-biasa aja.

 Bilik air yang menarik. Pemisah antara tandas n shower. Tandas ada pintu

 Mula-mula nampak panas, bila lepas makan bekal hari pun hujan.

 Aktiviti malam hari selepas penat mengira batu atas jalan.


Acar Ikan Masin

Assalamualaikum.

Selalu nampak acar ikan masin kat Fb. Erm try buat la. Biasa bila dok rumah sorang-sorang memang jarang makan. Nak masak pun tak semangat, tapi sebab teringatkan orang jauh tu yang jadi semangat nak buat. Rasa boleh tahan la juga, pedasss.. sebab gula cili pedas n tambah dengan cili padi beganda-ganda pedasnya.

Kira jadilah acar ni. Dapatla buat satu bekas size sos spaghetti kimball.. Berbaloi-baloii..

Nampak Body Glider pun jadi la..

Assalamualaikum.

Al-fatihah untuk MH 370. Moga dapat dijumpai. Sejak kes MH 370, bidang kejuruteraan amat sinonim dengan misi pencarian. Hubby nyer research adalah berkaitan dengan AUV (Autonomous Underwater Vehicle). Hubby guna platform Glider. Uni hubby adalah pioneer underwater research group Malaysia. Sejak akhir-akhir ni SV hubby banyak kali dipanggil oleh stesyen tv untuk temubual samada dalam studio, phone call and video call. Tapi kali ini agak xcited sikit, walaupun interview SV tapi background tu nampak la juga apa yang diusahakan selama 3 1/2 tahun ni. I'm proud of u. Selepas ni misi untuk demo kat laut bersama team media astro awani pulak. Moga semuanya berjalan dengan lancar.

 Nampak body tengah je. Kira ok la tu. Tak nampak orang, glider pun jadila .. Kalau nampak penuh dah macam kapal selam mini ada, torpedo pun ada..hehehe

Berita dalam astro awani.

Wassalam.

Laksa Johor

Assalamualaikum.

Yaeyy..x-roommate nak datang. Dolo dok jauh kat Taiping memang susah nak datang, dengan masih belajar lagi antara faktor utama. Sekarang dah kerja, dan Alhamdulillah dapat keje kat JB dapatlah jemput datang rumah sendiri. Sebelum ni nak ajak datang rumah segan sebab bukan dok umah sendiri. Sekarang dah tak teragak nak ajak kawan2 datang rumah, Syukurrr.
Disebabkan dia orang perak, so kita buatkan Laksa Johor sebagai pengenalan. This time bees je yg ada kat rumah, hubby x de masih kat pineng.

 Bahan untuk hiasan.

 Dah siap dipotong dan disusun.

Siap untuk dimakan.

Wassalam.

Kimchi

Assalamualaikum.

 Bahan asas yang dah dicampur dengan paste lada

 Kita campurkan pulak dengan sayur kobis yang telah direndam dengan air garam dan dicuci bersih.

 Bila dah dicampur, warnanya berubah sikit. Tapi memang pedas la..

Sedia untuk sesi hibernasi. 


Mee Kuah Ketam Ceruk To' Kun

Assalamualaikum..

Dah tengahari tak tau nak makan apa. Malam ni dah nak balik BP. Ermm hubby aritu ada sebut pasal mee kuah ketam. Tak pernah rasa and tengok. Kali ni berkesempatan untuk pergi and bila sampai ja alamak, ramainya orang. Terpaksa beratur untuk dapatkan meja. Tak kisah la tunggu yang penting dapat rasa.

Sambal dia tu yang sedap.

Laksa Pineng

Assalamualaikum.

Sambil jalan-jalan kat Chowrasta Market lepas beli jeruk, tiba-tiba rasa perut berdondang sayang. Dah lama tak makan streetfood. Hermm mesti ada warung dekat-dekat sinih. Sebelum ni makan kat kedai kecik yang ada jual cendol. Tapi kali ni pegi tak nampak pulak mana bayang kedai tu, salah jala kot. Tak kisah la, apa saja yang kujumpa balun saja.

Memang mabeles la. Rasa semua cukup, cuma mangkuk tak cukup besar (hahaha kalau dah namanya antu laksa pineng). Nak pesan 2 mangkuk macam segan. Nak bli cucur, alamak..berbaris panjang.. x jadi la..tak larat nak nunggu.

Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah (Jambatan II Pulau Pinang)

Assalamualaikum.

Sejak perasmian jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah yang dirasmikan oleh DS Najib pada 1 Mac 2014, memang dalam hati dah pasang niat nak lalu jambatan ni. Jambatan ni menghubungkan antara Batu Kawan (Tanah Besar) dan Batu Maung (Pulau). Panjang jambatan ni 24 KM dan lebih panjang dari Jambatan Pulau Pinang (13.5 KM). Jambatan keII ni ada 28 lorong pembayaran. Bila lalu kat jambatan ni memang rasa agak lengang sedikit berbanding Jambatan Pulau Pinang. Pernah hubby balik dari kampus induk nak balik ke kampus engineering jam 5.00pm, hubby guna Jambatan II n kawan hubby guna Jambatan I. Orang sampai dulu di kampus eng. adalah hubby. So jambatan II ni adalah laluan alternatif bila malas nak menempuh jam di jambatan I.

 Ikut laluan yang betul
 
Lebar..

 Kan banyak kaunter. Luass..










Wassalam.