Salam

Islamic Calender

6th Day Iftar

Assalamualaikum.

Memandangkan semalam balik lewat, so hari nih bees dapat balik cepat. Alhamdulillah sempat siapkan menu berbuka sebelum masuk waktu dan boleh rehat-rehat lagi. Hehehe bestnyerr dapat rileks kejap..Nikmattt

 Rojak petis, ehh mana kuah rojaknyer???

 
 Ini one of hubby nyer feberet.. Sian dia dok berbuka sorang-sorang. Syahdunya.. :-(

 Pisang tanduk goreng makan bersama sambal kicap. Memang terangkat habis.. Gambar sambal kicapnya entah hilang kemana..

Cendawan goreng. Ntah jenis apa nama dia pun x tau.. Tapi sedap jugak la..

Wassalam

5th Day Iftar

Assalamualaikum.

Balik lewat arinih sebab standby kat opis. So sampai umah memang la sangat lewat dan harus bekerja didapur dengan kadar yang sangat pantas. MIL kata nak buat kuih 'Serabai'. Macam mana la agaknyer serabai tu yer. Yang bees tau, serabai tu ala-ala serabut@kusut masai@comot. Hahaha adakah kuih ini sebegitu juga.. Ermm buat je la ikut resepi MIL. Tak pernah buat lagi katanya.

 Ermm dah macam bulan sabit jer.. Serabai ni dimakan bersama kuah manis@serawa. Bees guna serawa lempuk durian. Kebetulan Mak bees beri masa balik kampung yang lepas, so tak de la kosong sangat rasa kuah serawa tu. Kuih serabai ni sepatutnya nampak tembun skit, tapi da jadi gepeng sebab guna kuali leper.. Guna je la apa yang ada, janji maksudnya sama walau tak serupa. 


Minum air laici untuk kesegaran berbuka.. Hahaha memandai jer ko kan jah..

Memang ekspress sangat dan sangat simple. Ermm kenyang ker??? Ofkos kenyang bila dah dapat air,makan pun sikit jer da rasa kenyang...

Ok Wassalam

3rd Iftar di BP

Assalamualaikum.

Masih dalam keadaan yang agak letih sebab baru pagi tadi sampai kat rumah n terus bersipa pergi kerja. Alhamdulillah sampai dengan selamat dan masuk kerja dihujung waktu.. Hahahah 7.56a.m tu..huiiyoo sib baik abg bas bawa cepat arinih kul 7.05 da sampai...
Ok berbalik pada Iftar, menunya adalah seperti biasa saja..

 Mushroom goreng

mee goreng

2nd Day Iftar

Assalamualaikum..

Hari kedua menu berbuka hubby kata tak kisah nak masak apa. Sebab malam ni da nak balik so dengan gigihnya bees bergelumang dengan keadaan panas kat dapur lepas asar hinggalah menghampiri waktu berbuka puasa. So ni lah yang dapat disajikan sebelum balik.

 Ubi masak singgang

 Mee goreng lada hitam

 Kuih lopes. Kuih feberet hubby..Alamak, nampak botak sangat kuih nih..Lupa nak golek ngan kelapa parut..haiyyoo
Air ABC, yang ni la satu-satunya barang yang dibeli kat pasar Ramadhan. 1st time meround PARAM sejak hubby dok pineng.

Ermm tu je la kot berita iftar kat pineng..Oppss tapi sebelum berangkat balik ke kampung halaman, bees sempat masak menu bersahur untuk hubby. Just simple rendang daging sahaja. Sory ya, tak dapat masak complete set untuk sahur. :-( Sian kat hubby. berbuka dan bersahur sorang-sorang pasni. Gambar plak lupa nak snap..haiiyyoohhh cik akak oiiii, bz sangat kah???

ok lah, salam jumpa lagi
Wassalam.

1st Day Iftar

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, Ramadhan kali ni dapat sambut ngan hubby. Gembira rasa hati sukar nak gambarkan. Walaupun sampai lewat n terlepas sahur bersama, tapi rasa seronok pulak sebab puasa diperantauan. Walaupun x de la jauh sangat tempat nih ngan kampung halaman terasa juga bahangnya.

Hubby da cakap awal arituh masa sebelum balik pineng, buka hari pertama nak makan bubur lambuk. Ermm ni kena menurun ilmu ngan MIL dolo sebab dia suke resepi yg ni.

 
 Bubur lambuk special.

 Ubi rebus + sambal tumis ikan bilis.

 Sambal ikan bilis.

 Anggur utk starter
 
 Complete set..alamak, seganla tunjuk periuk yg chanteq tu..hahaha nampak sangat pelamas..haiishhh bukan pemalas, tapi bekas yang ada tak cukup besarr..sekadar alasannn..

Ok lah..salam jumpa lagi.
Wassalam


Salam Ramadhan

Assalamualaikum.


So happy

Assalamualaikum..

Dah menginjak keumur seterusnya pada tahun ni. Dah masuk 3 series dah.. Nampak sangat dah tua kan. Harapan semoga bertambahlah bilangan family nih. Dah 5 tahun masih berdua dua. Insya-Allah masih terus saja berusaha.

Hari nih hubby nak balik NT. Kesian kat dia, bila balik BP, ada saja aktiviti@urusan yang kena selesaikan. Bees keluar awal arinih. Kul 5.05 dah kluar dari opis. biasanya kul 5.15 baru nak kluar or kekadang tunggu sampai kul 5.30. Balik jer rumah trus siapkan apa yang patut untuk hubby bawa balik NT. Then hubby ajak masuk bilik n tunjukkan apa yang dia beli tadi. Memang speechless la.. Rasa nak menitik air mata pun ada. Tq sebab dalam kesibukkan yang macamtu pun masih sempat lagi blikan bees kek.

 Berderet kat atas katil..Hahahah makan dalam bilik memang tak senonoh kan. Tapi segan sebenarnya nak makan kat luar, lagi-lagi depan MIL..Hahaha..

 Cappucino cheese cake

 NY cheese cake

  Blueberry cheese cake..

Semua adalah non baked cheesecake. Kalo makan memang melting dalam mulut la..Pandai hubby pilih.. Romantik juga hubby saya nih. Suke buat surprise.. Bees je yang tak reti-reti..

Ok, Salam sampai jumpa lagi.
Wassalam.

Tazkirah Untuk Sendiri - Part 1 - Part 5

Assalamualaikum..

Tazkirah oleh Ustaz Kazim Elias..

 
 Part 1


 
Part 2
 
 
Part 3

  
Part 4

 
Part 5 

Wassalam

Baru ditemukan dengan ini

Assalamualaikum..

Ya, tengah mencari-cari lagu yang sesuai untuk kerja-kerja editing dan terlihat dan mendengar sesuatu yang sangat indah. Sungguh tenang dan amat tenang. Bacaan ayat-ayat Al-Quran yang sangat merdu. Siapalah agaknyer ampunya diri ya?? Sungguh bertuah ibu yang melahirkannya. Hanya berumur 17 tahun, kini menjadi seorang guru Al-Quran. Boleh belajar melalui skype tapi hanya di US sahaja. Berbangsa Bosnia, dilahirkan di German dan seterusnya menetap di Texas US itulah Fatih Saferagic. Suaranya setampan orangnya, kalau nak dibandingkan dengan oneD, Ricky Martin, Christiano Ronaldo, zack efron, Ryan Phillips, Fernando Torres, Jang Geun Suk, super junior, Big Bang memang tak boleh lawan laaa... Kalo x caya cer tengok skit pic yg dikepilkan.

 Orang lain dok depan mic, terkinja-kinja, lari sana sini.. tapi this one memang sangat sejuk hati bila tengok..

 Senyum jer dah boleh buat hati dup dap dup dapp..Hahaha bleh jadi menantu nanti..

Masih belajar bahasa Arab lagi.. Kalau harapkan bees, belaja arab dolo pun sebab nak lulus sekolah agama... Jangan contohi sikap ini yaa..

Haaaa kann... tuh dia, pandang mesti tak kelip-kelip mata dah. Blum lagi dengar suara dia tu..

Dengar, semak dan ikut sekali..

Alhamdulillah..
Wassalam

Sempoi Sandwich

Assalamualaikum.

Selepas dua hari berjalan buat mapping :-
NT > Seberang Jaya > NT > Kulim > NT - 1st day
NT > Kulim > Padang Besar > Kuala Perlis > Kulim > NT - 2nd Day

Memang sangat letih dan badan pun rasa tak larat. Mood memang sangat la mendatar. Bangun jer dah tak tau nak buat breakfast apa. Ermm tengok dalam peti sejuk ada salad jer. Telur pun ada.. Ermm nak buat scramble egg la senang je.. Ehhh tapi jap..japp.. Tak jadi la.. Buka balik fridge tu.. errmm Haaa ada benda tu la.. Ermm apa lagi.. Kita breakfast lain skit la yer.. Tak cukup Bahan tapi janji nampak rupa..Hahaha

 Sib baik ada roti, memang mudah la nak buat breakfast.. Daun salad penuh setaman dan bubuh skit mayo and onion..

 Susun daging slice.

 Tau sangat hubby suke makan daging lamb, so kita buatkan dia sandwich berasaskan lamb. Sian sebab selama dua hari ni bekejar kesana kemari.. Air juice buah berry..

 Kalau makan mesti nak ada sos cili.. Tau sangat dahhh..

Memang best makan sendwich ni pagi-pagi.. Kenyang sampai tengahari.
Ok Wassalam