Salam

Islamic Calender

Nangka Mastura

Assalamualaikum..

Masa bulan puasa yang lepas ada balik kampung. Masa nak balik tu emak bawakkan nangka. sangat besar n berat. Alhamdulillah, rezeki drpd Allah sama- sama dibahai-bahagikan. Bawak balik umah MIL n buat buka camtu je n buat la pengat. Ada baki lagi, errmm
bees:" bagi kat org surau sikit boleh x mak?"
MIL:" boleh, daripada tak habis makan. "



lebih kurang 17kg. berat tuuu...


isinya besar, kuning n sangat mengiurkan...

Kenangan bowling JPS

Assalamualaikum..

Terlihat dalam file picture, ehhh gamba nih cam belum masukkan lagi. errmmm arituh upload kat mane eh???oooo FB...ok lah bees nak upload plak kat sinih..ingatkan nak upload pic masa hubby dok kat belakang ngan arwah jaja, tapi rasa x elok plak...ermmm masukkan la sikit daripada x ada kann...Game nih kalo x silap bulan julai yang lepas..sebab pastu sambut birthday bees.. Alhamdulillah, rezeki game aritu dapatla kongsi ngan kawan2 boling ..



bersama ngan ketua pusat kokurikulum sukan dan kebudayaan uthm. Tak sangka dia turun untuk memantau anak2 buah. sib baik turun game pagi tu, kalo x susah nak menjawab dik oiii..



muka-muka kegembiraan selepas penyampaian hadiah. Terima kasih untuk team ladies. walaupun k.long x de sebab kena kena kerja kat putrajaya, your spirit is with me...Next year kita buat lagi ye utk single, double n 4some..TQ to my beloved hubby for support me. Thank u Allah because i have u. muahhh..

Semerah Ros & Raya

Assalamualaikum..

Ros wangi, raya cantik. Sekarang bunga-bunga yang dahulunya amat susah untuk dijumpai kini telah banyak dijual. pegi saja nursery, ada berbagai2 jenis. dari yang kecil hingga yang besar.

' ye adik, ada banyak jenis bunga. Nak yang besar@kecil, tebal @ tipis, asli@ kacuk bla..blaa..'

inila seringkali perkataan yang didengari. Apapun, lama dah x pi nursery. Bunga yang ada kat rumah pun banyak yang da mati. Ada juga yang semakin besar dan menyenangkan hati. hahaha..best bila tengok pokok yang ditanam hidup subur dan berbunga banyak.

Bunga ros ada banyak warna, ape pun bees suka warna merah terang. Macam yang asli(kampung). Kalau ros cameron bees x berapa suka sebab susah nak jaga. Umah bees panas skit, so susah nak idup. ada beli beberapa kali tapi sumer mati. Bunga dia memang cantik. Lebih-lebih lagi bila bunga dia banyak.

Kalau bunga raya, takat ni x banyak jenis. cuma ada kalo x silap 3 jenis. bunga raya kampung, kacuk tipis & kacuk tebal...Ntah betul ke idak bees menyebutnya ni. Yang penting, pokok yang dimaksudkan adalah bunga raya..hahaha..sajee jee..

Nih bees ada attachkan bunga yang ada..



bunga raya jenis tipis n besar



bunga raya jenis besar dan tebal. Warna oren. suka tengok bila balik kerja.



Ini bunga ros kat umah emak bees. kat umah MIL tak berapa jadi la..



Ini pula bunga dahlia. MIL suka bunga dia. sangat cantik dan besar. Ada 3 jenis lagi yg x upload..tengah mencari failnya dimana???

Bahang Deepavali 2010

Assalamualaikum..

Salam semua, semoga sihat sejahtera hendaknya. Semalam balik kerja singgah jap pi carefour, beli barang skit. Masa nak masuk CF ternampak pula ada kawasan yang telah dipagar. Betul-betul kat tengah pintu masuk pasaraya CF. Sempatlah bees snap. Teringat, tahun sudah ada amik. Apa salahnya tahun ni amik lagi kan..cantik juga, cuma tahun ni design kurang menarik skit. so simple. tapi kalo suh bees buat memang jadi bentuk lain la. hahaha x nak sebutla ...







Minggu yang agak bercelaru

Assalamualaikum..



Minggu ni kepala banyak sangat nak fikir..itu,ini,situ, sini..blaa..blaaa.. pehh..sakit kepala datang semula..ingatkan cuti sabtu ahad dapat la rehat bersama sicomel-comel kat rumah...nak tengok gelagat budak berempat main kejar2 n panjat2..seronok tul... bleh la rehatkan minda jap...ermmm tapi sumer angan2 belaka..apa nak buat kannn..ermmm termenung lagi n dada da rasa sakit je..

Kuching & Kucing

Assalamualaikum..

Sama je bunyi dia kan..K.U.C.H.I.N.G & K.U.C.I.N.G. sama tapi x serupa. Satu bleh jalan2 minta makan, minta dimanja, suka memanjat, suka masuk kotak & satu lagi x bleh gerak mana, tunggu orang datang n yang paling penting dia ada satu je..


haaa..inilah kuching yang bees bg tau tadi...kannnn x bleh nak jalan or dimanja..kehh..kehh..ini la first time bees sampai ke kuching. Pi kuching pun atas sebab pi bersukan. Pertengahan bulan 6 2008. 1nd time bersukan untuk acara bowling..gegel beb masa nak pi sukan ni. bukannya pernah masuk game besar2 pun. Kalo takat MSSD pernah la, tapi rasa tak segugup masa nih..kah..kahh..Pengalaman pertama yang mengajar banyak perkara pada bees. Betapa pucatnya muka n takut masa game sampai pegang bola pun takut2. Hubby ada kat belakang masa tu untuk bg support.. tapi rasa gugup mengatasi segalanya.. Kesian kat hubby, mungkin masa tu dia rasa frust juga kot..sory, isterimu ini tak mampu untuk atasi rasa gugup tu.. Bees akan ingat peristiwa tu sampai bila2.



Ini lah kucing yang satu lagi. sangat manja dan mengada-ada..Terlebih manja. nakal pun ye juga. Pantang jumpe tissue, x kira tissue muka, dapur memang habis dia akan gigit.. Perangai yang tak hilang dari kecik. Tapi inilah yang menjadi penghibur bees. Hubby n MIL pun sayang kat dia nih. Kalo bab makan memang memilih. Menu makan memang nak sedap je..
" ha..budak jojo ni makan memilih betul..macam la tuan ko tu jutawan" MIL selalu bebel bila jojo bising2 kat dapur. Tapi bila bees cakap nak buang je, MIL yang tak kasi. buang yang lain x pe...errrmmm..sape yang manjakan jojo sebenarnya..hahaha
Menu makan mesti frieskies@whiskas, ikan bakar@rebus. Tiap2 hari. Sib baik umah dekat ngan pasar batu pahat. dapatlah beli banyak skit ikan tu ngan harga yang murah.. Jojo..oh jojo..

Tahajjud Cinta_Siti Nurhaliza

Kau datang ketika duka
dan bintang bercahya
tunjukku ke jalan syurga

Kau datang ketika duka
dan bintang bercahya
tunjukku ke jalan syurga

Ku haus di tengah laut
lemas mencari tempat berpaut
kirimkan aku kekuatan
serta pedoman di kesesatan

Ku sunyi dalam gembira
perih pedih tanggung derita
sungguh aku bukan wali
yang suci dari hina dan benci

Kau datang ketika duka
dan bintang bercahya
tunjukku ke jalan syurga

Terlalu lama aku mencuba
terlalu banyak
cinta yang ku damba
tiada yang sempurna
hanyalah fana
Tuhan, ampuni hamba-Mu

Kau datang ketika duka
dan bintang bercahya
tunjukku ke jalan syurga

Ku rebah di dada malam
memecah dendam yang lama diam
ku tanggalkan baju dunia
dakapku dengan selimut syurga
ya Tuhanku hanya padamu
tempat mengadu segala rindu
limpahi ku rahmat kasihmu
dalam tahajjud cinta bersujud

video

Panggilan Haji

Assalamualaikum..




Dah masuk bulan zulkaedah..ini bermakna musim haji sudah bermula. Semestinya ramai sudah yang berangkat ke tanah suci..Kawan2 juga ada yang pergi tahun ini..hj kama,n a.ewan.. Bila agaknya masa bees kann..Insya-Allah..akan sampai jua masanya nanti..Bees doakan semua semoga mendapat haji yang mambur. Amin


"لَبَّيْكَ اللّهُمَّ لَبَّيْكَ، لَبَّيْكَ لاَشَرِيْكَ لَكَ لَبَّيْكَ، إِنَّ الْحَمْدَ وَالنِّعْمَةَ لَكَ وَالْمُلْكَ، لاَشَرَيْكَ لَكَ."

Maksudnya : “Wahai Tuhan kami, kami datang semata-mata dengan ikrar setia dan taat kepada perintah-Mu, wahai Tuhan kami yang tiada sekutu bagi-Mu kami sahut seruan-Mu, sesungguhnya segala puji nikmat dan kekuasaan, kesemuanya adalah bagimu, wahai Tuhan kami yang tiada sekutu bagi-Mu.”

Video daripada kumpulan Raihan

video

Ada satu lagi yg bees dapat dari youtube..

video

k. Jumpa lagi on next post..
Wassalam..

Karipap n Tortilla

Assalamualaikum..
Malam tadi sempat buat karipap untuk breakfast...semalam buat cucur badak. kelmarin buat tortilla tapi bukan untuk bekpes tapi utk makan ptg..hahaha..makan saje keje nye..mana tak gumuk....kan da jadi budak gumuk..nak kurus punye la susah, time nak kembang kejap je...

idea datang wat tortilla masa balik keja pas abih konvo.
(6.5.pm)
bees: yang, lapar x??
hubby: lapar jugak..
bees: nak makan ape?
hubby: x kisah.
bees: ok.

ermmm..buat tortilla sedaqp gak nih..tapi x ade ready made tepung tortilla..ermmm nak wat camne nih..x pe la..tolong MIL masak dulu. sambil masak, otak ligat nak cari menu lain. kalo nak masak mee hailam cam berat sangat plak..errrmm buat sendiri la..tapi resepi mana nak amik nih..hentam je la..ermmm ayam ada ke..alamak..sijuk n beku lagi..tiba2..haaa daging burger pun ok la kot..x lama nak masak..apalagi...keletung klentang kat dapurr wat tortilla..potong daun salad, tomato n bawang besar..lepek kan tepung yang telah diuli kat kuali, biarkan kembang sedikit(lempeng keras)..pastu masakkan daging burger. jangan terlalu garing..then potong2 memanjang. pastu sapukan mayonis kat lempeng keras tadi..taburkan bahan2 yang dipotong tadi...pastu letak lah daging. jangan lupa letak sos dan mayonis utk dresing...akhir sekali gulung la macam bantal peluk busuk...taraaa...da siap...x sampai setengah jam...ini la namanya chef segera...masak x ikut sukat buku, tapi sukat tangan je..sesedap rasa..lihat la hasilnya..sedap mata memandang..sedap lagi org yang memakannya..




inilah rupa tortilla yang telah dihasilkan dengan begitu gigih dan penuh perasaan kasih sayang...cehhh..ayatt..x hengat..


rupa karipap nih kira ok la kan...inti pun penuh..ye la..suke ati nak boh banyak mane intinya..

jumpa lagi di next chapter..
Wassalam..

Raya yang telah berlalu

Assalamualaikum...

Baru sempat nak update blog ni semula. Tak ada banyak karangan yang ingin digubah. Minggu yang agak pack. dari seminggu sebelum konvo dan seminggu setelah konvo. Ye Ye jer pasni free...Rupanya ada event da berderet..alamak, camne ni nak rehat..sabtu n ahad kena kerja lagi. Masa minggu tak ada kat rumah..susahlah camnih..Tak lama lagi hubby nak pi blaja, so kena tinggal la bees kat sini sorang2..nak menangis rasanya...lemah betul laa...
Ermmm..kena kuatkan semangat juga. Tekanan makin terasa. kerja semakin berlambak2. Tak tahu bila nak siapnya. Keja asal blom abih da tambah kerja baru lagi..blom buat kerja baru, kerja yang lain datang...huaaa..inilah namanya kerja. kalau x de kerja, dok lepak2 makan gaji buta namanya. main internet, chating, sembang2 yg tak perlu, jalan2 waktu kerja..adakah semua itu dibayar??? buatlah berpada2 k..

kali ni bees nak upload gambar masa pi beraya kat umah BIL kat Puchong n B.Kinrara..



Ini biras bees n anak buah. Muka lebih kurang je same. Macam akak n adik plak...



Mesyuarat meja kopi. sambil borak, sambil makan duku muar..sedappp..manissss btul duku tu..



Bees selaku tauke ladang yang salah tempat..Ingatkan masih kat BP..hahaha...Jangan marah eh a.anip n k.ct..



Bunga yang ada kat halaman..cantikkk..



Resberry.Masammmm...sepatutnya kena tunggu warna dia gelap skit. tapi bees x menyempat nak tunggu masak..tu kira ok la kan..kulit da warna merah..masam tapi sedappp..banyak btul buah dia. teringin nak tanam resberry ni tapi, susah plak nak dapat benih dia kat bp..erkkk lupa plak nak snap buah anggur..lenkali kalo pi sana bleh snap lagi..

k..wassalam..

Hujung Syawal

Assalamualaikum..

Pejam celik..pejam celik..dah akhir Syawal..Hari minggu banyak kena kerja..Minggu ni pun kena kerja sebab ada Majlis Konvokesyen Ke-10 iaitu pada 10.10.10...haaa cantik kan tarikh tersebut..cantik hanya pada abjad..banyak perkara tersirat dan tersurat..Kerja makin melambak dan x tau bila nak berkurang..Biasanya orang keja 8 jam bekerja satu hari tapi kami bekerja 8 jam 1/2..da tolak makan, solat n sewaktu dengannya..da macam robot pun ada...Kadang2 rasa stress sangat bila kerja terlalu banyak n minta dalam masa yang singkat..Cakap banyak tak guna, so buat je la..Kalau bercakap lebih sangat kerja pun x jalan susah juga camtu..biarlah masa kerja fully utilize..Lebih bermakna..

Petang tadi balik cepat..kul 5.15 dah nak kuar opis..Nak pi beraya umah member bowler..Umah Dr. Zie..Sebelum ini ada rancang nak datang tapi masa tak mengizinkan. Pi ngan hubby, mas, wawa n ekin..Kebetulan dr.zie baru balik dari amsterdam so kami dijamu ngan cheese n waffle with apple honey..cheese ada 3 jenis yg dihidangkan..original, smoked and black pepper..cheese boleh dimakan ngan biskut..bees n hubby suka yg original berbanding ngan black pepper or smoked...Sembang punye sembang, da maghrib n trus balik..

Sebelum balik, pi a.itam jap nak cari bakul nak wat isi gula-gula n ceklat..nak bagi kat jiran, anak dia nak bertunang..Masa bees bertunang n kawin dia ada bagi bees hadiah untuk hantaran..ni bukan kes nak membalas tapi sekadar hadiah kecil dari bees sebab x dapat nak hantar n x rewang..hahaha..

"Sampai rumah pun da kul 10.00 malam..ni blom makan malam lagi...sian kat MIL lom makan sbb tunggu kami..sesudah semuanye selesai, bermula lah projek nak siapkan hadiah tu...jenuh juga nak deco camne ceklat n gula2 nih..da la x rancang nak wat camne..rancangan asal masa beli tu cuma nak boh sumer je dalam bakul tu..tapi masa nak buat bila tengok x elok plak..sib baik ada bli bunga skit..kalo x, bontang kosong je...langsung x de seni...hahaha..wat keputusan singkat ikat sini sikit..gam sana sikit..jadilah sebuah masterpiece..cehhh..bleh ke kira camtu...ayat best sikit buah tangan dari bees n hubby untuk orang sebelah umah..projek ni siap jam 1.30 pagi...huargghhh...letih n mengantuknyer...esok pagi (arini) ada rehersal plak...x bleh jadi..kena cepat2 kemas...esok pasti ruang rehat sekejap je walhal 12.15 until 2.45..itu rehat orang lain..rehat aku...1.30-1.50...masih ada kerja yg tertangguh walhal kerja orang lain...tapi nak buat camner, dari x jadi ape n menjejaskan satu unit yang kecil ni baik habiskan sendirik...just shut my mouth n do the thing..if i can't stand anymore, something will happen. And nobody can stop me..Only Allah know what will happen n Allah give the best way for me.."

Apa la aku merepek nih...nih kes da x tahan la nih..Ape2 pun aku berdoa yang terbaik untuk semua. Sblom bees tutup tajuk hari ni, bess attachkan skali gamba hantaran tu..
Cantik tak....hahaha..inilah hasil keras tangan diwaktu awal pagi...







Apa yang ada

Assalamualaikum..

Ini bees copy dari post sorang rakan FB...Agak sukar pada mulanya bees nak post citer nie..agak sensitif..
‎* org selalu bebel kat aku ..kenapa aku x fully bertudung.. sbb
1.aku masih nak pakai baju yg rap2 ngn badan
2.sbb masih nak pakai baju yg jarang
3.sbb masih nak pakai legging tika jalan2
4. sbb masih nak pakai kain belah...
...x ke kelakar le pakai mcm tu tp kepala ada tutup juga...tolong la jgn beleter lagik kat aku..kasik nasihat sudahlah..

Bees pada mulanya nak post a comment kat status tu..tapi bila toleh kanan dan kiri harus banyak jua yg perlu diambil perhatian..Bees bukanlah seorang yang warak tetapi hanya insan biasa-biasa saja dalam mencari jalan untuk lebih baik dari sekarang. warak dan alim tu bagi bees tak boleh diukur dengan mata kasar. bagi bees, orang yang menganggap dirinya warak tu takbur dan tinggi diri. Mana ade orang bila cakap aku ni alim or warak dia cakap perlahan. Tapi kebiasaannya nada yang digunakan ada sedikit tinggi (riak/angkuh).
Pernah terjadi, bila ramai yang panggil dia ustaz trus saja bila berselisih jalan dengan dia trus buat2 tak nampak..senyum langsung tak dibalas..terasa juga la kan pada mulanya .Tak sama taraf agaknye..Kalau nak kate tak nampak, mustahil la..bukannya ada orang lain masa tu..Dah rabun tahap mata da kelabu asap agaknye... Lagi satu mungkin islam yang diajar tu tak soh hormat sesama manusia yang lain agaknya..hanya boleh bercampur dan menegur jika sama taraf saja...kadang2 terfkir, bukan nak cari salah orang tapi hairan dimana silapnya...Sama-samalah kita cari jalan untuk kearah yang satu.
Berbalik kepada comment kat atas tu, apa yang bees tahu Islam memang mawajibkan kaum wanita dan lelaki menutup aurat. yang salah tetap salah, dan harus dibetulkan. Cara menegur tu bagi bees agak2 la kan..laser x pe jangan la celupar..bagi bees mulut 'laser' tak semestinya tak elok, kita saja yang jadikan ianya tak elok. tapi mulut celupar ni spesis lain skit, dia dok tersasar dari jalannya..Cam bees pun banyak yang kurang juga..kadang2 kita rasa ok, tapi org lain pandangan lain plak..ermm..susah juga tu..

Kepada kawan2 semua, semoga apa yang kita usahakan akan memberikan impak kepada kehidupan kita semua. Amin.

Genap 3 tahun

Assalamualaikum..

Genap tiga tahun saat itu telah berlalu. Anggap itu semua adalah ujian daripada Allah. Semoga aku terus tabah dan terus berusaha hingga akhir nafasku..Sesungguhnya aku amat merindui saat2 indah bila adanya kamu..Gugur lagi air mata ini tak dapat dibendung lagi..dah tak tertahan rasanya.. Ya ALlah..