Salam

Islamic Calender

Karipap n Tortilla

Assalamualaikum..
Malam tadi sempat buat karipap untuk breakfast...semalam buat cucur badak. kelmarin buat tortilla tapi bukan untuk bekpes tapi utk makan ptg..hahaha..makan saje keje nye..mana tak gumuk....kan da jadi budak gumuk..nak kurus punye la susah, time nak kembang kejap je...

idea datang wat tortilla masa balik keja pas abih konvo.
(6.5.pm)
bees: yang, lapar x??
hubby: lapar jugak..
bees: nak makan ape?
hubby: x kisah.
bees: ok.

ermmm..buat tortilla sedaqp gak nih..tapi x ade ready made tepung tortilla..ermmm nak wat camne nih..x pe la..tolong MIL masak dulu. sambil masak, otak ligat nak cari menu lain. kalo nak masak mee hailam cam berat sangat plak..errrmm buat sendiri la..tapi resepi mana nak amik nih..hentam je la..ermmm ayam ada ke..alamak..sijuk n beku lagi..tiba2..haaa daging burger pun ok la kot..x lama nak masak..apalagi...keletung klentang kat dapurr wat tortilla..potong daun salad, tomato n bawang besar..lepek kan tepung yang telah diuli kat kuali, biarkan kembang sedikit(lempeng keras)..pastu masakkan daging burger. jangan terlalu garing..then potong2 memanjang. pastu sapukan mayonis kat lempeng keras tadi..taburkan bahan2 yang dipotong tadi...pastu letak lah daging. jangan lupa letak sos dan mayonis utk dresing...akhir sekali gulung la macam bantal peluk busuk...taraaa...da siap...x sampai setengah jam...ini la namanya chef segera...masak x ikut sukat buku, tapi sukat tangan je..sesedap rasa..lihat la hasilnya..sedap mata memandang..sedap lagi org yang memakannya..




inilah rupa tortilla yang telah dihasilkan dengan begitu gigih dan penuh perasaan kasih sayang...cehhh..ayatt..x hengat..


rupa karipap nih kira ok la kan...inti pun penuh..ye la..suke ati nak boh banyak mane intinya..

jumpa lagi di next chapter..
Wassalam..

No comments: