Salam

Islamic Calender

Sungai Sedim

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, menarik sungguh trip bees melawat hubby kat NT last week. Hubby da plan nak pi Sungai Sedim.Wahhh macam menarik je Sungai Sedim ni...So hubby cadang pi survey kat situ..Apa agaknye yang menarik ya.. Kalau tengok kat internet memang macam seronok je, tapi lagi seronok bila mengalaminya sendiri.
So kluar dari rumah agak lewat sikit, jam 11.00 baru gerak. Dah la tak tau nak pi tempat tu, 1st search guna GPS apasal la tak timbul plak..Penghabisnya ikut je la kata ati..Jalan je la, kalau tak jumpe ibaratnya "kata nak jalan-jalan, so ni kira jalan-jalan la ni". Ini hubbynyer statement ye...Kalau bees plak, ni kira ukur jalan. Ceruk mane yang tak penah sampai kita org redah je. Hubby plak suka je..Adventure katanye...
Setelah ukur jalan menghampiri 40 minit, tiba-tiba
hubby: kita pegi tempat lain je la, kita pegi Pulau Banding nak tak..
bees : eh, kat darat camni mana ada pulau ke??.
hubby : ada.
bees : pulau kan biasanya bukan kat tanah besar, mane de pulau kat tanah besar . (memang sah geografi tak cemerlang, takat 5 je hahaha..mengaku seyyy)
hubby : kalau tak caya, kita pegi ye.
bees : sekarang?
hubby : ye la. kenape?
bees : yeeyyy..
Sibuk berborak sampai la kat satu simpang nih
hubby : haaa, tu ada signboard warna coklat tu, cuba ayg tgk??
bees : Ehhhhh...Sungai Sedim la..
hubby : Haaa kann...kat sini rupanye..
bees : abis tu, pulau banding camne?
hubby : ala, kita pi kejap je ni, pastu kita pi la Pulau Banding tu.
bees : ok..
Jauh juga dari simpang masuk tadi, akhirnya sampai juga. Wahhh menarik sungguh. Buka pintu kereta je da denga bunyi air. Orang plak tak ramai. Ni lagi seronok. Dalam seronok-seronok ada juga yang tak seronok. TANDAS, memang gelap, air sinki x de, air paip toliet x de, yang ada air dalam tong. So kalau buang air kecik tak per, kalo sebalinya, jenuh nak mengangkat air keluar masuk. Dah la bayar 30 sen..Hadoiiii adikkk.
Masa masuk tadi nampak Tree Top Walk...wahhh nak naik...Memang best tapi masa tu hujan so x bleh nak amik gamba..Dengan tak bawa payung lagi...Habis je Tree Top Walk, kami trus ke Pulau Banding.


Sampai saje kat parking, terlihat pokok ini...tingginya..


Teruja sangat bila tengok air lalu kat celah batuan yg ada..


Next time nak berkampung kat situ..hahaha..Mood sangat sukee..


Pintu Masuk ke Tree Top Walk...Ingatkan ken berjalan saje, upanye ada org parking keta kat atas...Tapi itu rasanya untuk org menginap kat situ..Tapi ada orang lain amik kesempatan...Biasala, semua org nak mudah saja kan...Tapi menyusahkan org lain..Sangat tak sukee..



Ini kat luar kaunter bli tiket..Ini ketika sebelum hujan...Sebelum tu rasa seronok dah sebab nak berjalan atas tu..Nampak tak kat belakang tu ada laluan tergantung..Itu la...

Selepas melihat-lihat apa yang patut, kami teruskan perjalanan ke Grik..
Dalam perjalanan ada UPP,
encik UPP ; nak kemana encik???
hubby : nak ke Pulau Bading.
encik UPP : Larat lagi ke bawa kereta?
hubby : larat encik.
encik UPP : dari mana ni??
hubby : dari Nibong tebal..
encik UPP : oooo...tak jauh lagi tu. ok selamat jalan
hubby : terima kasih encik

oooo kat jalan Gerik tu ada UPP ye???agak-agak nak seludup ape ye??nak bawa kemane?? banyak betul soalan dalam kepala masa lepas check point UPP tu..At last sampai juga kat Pulau Banding....Next cerita, bees akan cerita pasal Pulau Banding..

No comments: