Salam

Islamic Calender

Spaghetti

Assalamualaikum..

Semalam balik perut rasa lapar..sampai uma da kul 6 lebih..nak masak makan malam lagi...Apa bertandak la aku kat dapur..ktung ktang..ktung ktang..siap sudah, tapi perut berbunyi pulak..pagi td amik breakfast je..tgh ari n petang x makan...sib baik menu agak mudah..ketam masak lemak, sambal belacan, ikan kering ngan buncis goreng...nak masak ape eh???alamak da azan...ermmm spaghetti..terlintas pulak kat kepala nih...trus je amik balance spaghetti yang buat laksa johor arituh...dan trus ktung..ktang..ktung ktang..siapppp..kul 7.30pm...bekejar utk buat apa yang patut...pastu apa lagi...makan time..ehhhhh japppp...ni kalo da makan spaghetti takut plak da kenyang n x makan malam..siapa yang nak makan lauk2 tu semua..x kan nak biarkan emak makan sorang2....ermm..da kul 8.15 nih..akhirnya makan la skit ngan hubby..selebihnya buat bekal gi keja..hehehe or makan dalam keta..ini lah hasilnya menu ekspress bees..da makan baru teringat nak amik gamba..sory yanggg..cheese pun da x nampak..huhuu





1 cekak spaghetti

bahan-bahan sos
5 sudu makan sos spaghetti tradisional
1 labu bawang besar-potong dadu
1 biji lada benggala (kalau x ada bleh guna lada besar biasa)-potong dadu
1 keping daging burger (ni kes x der daging kisar)
1 sudu mix herb
1 sudu kecil serbuk lada (kalau nak pedas)
1 biji tomato-potong dadu
sedikit minyak
sedikit garam

cara-cara
1. panaskan minyak dan masukkan bawang. medium heat..
2. masukkan tomato dan lada.
3.masukkan daging dan tunggu hingga daging setengah masak.
4. masukkan sos spaghetti dan mix herb dan serbuk lada..tambah air sedikit untuk daging masak.
5. setelah 10 minit siap.

Boleh tambah chesee kat atas ngan daun ketumbar untuk bau fresh..

resepi ni amik dari gaya jamie oliver..semua masuk jer..campak-campak semua bahan..yang penting ia bersih...rupa kurang ada tapi yang penting rasa..hubby kata ok, sedap..pasni x yah la pi kat pizza hut kalo nak makan spaghetti..datang uma bees je..nanti bees buatkan...huhuuuu..


No comments: